Aston Martin DBX: Hriešne drahé SUV odhaľuje interiér. Vieme o ňom dosť

Presne 20. novembra predstaví britský Aston Martin svoju historickú novinku. Prvé SUV. Bude ho poháňať preplňovaný 8-valec AMG. Interiér ponúkne dostatok priestoru pre posádku aj batožinu.

13.11.2019 16:00
debata (1)
Predsériové prototypy majú za sebou náročné... Foto: Aston Martin
Aston Martin DBX - 2020 Predsériové prototypy majú za sebou náročné testy. Poháňa ich motor z dielne AMG. Preplňovaný 8-valec ponúkne 405 kW a mohutný krútiaci moment 700 Nm.

Už v roku 2015 predstavila automobilka z Gaydonu koncept DBX. Po štyroch rokoch sa prvé SUV Aston Martinu chystá do finále. Predstaví sa 20. novembra a už na budúci rok zaútočí na Lamborghini Urus, Bentley Bentayga či Porsche Cayenne Coupé. Briti si dali záležať. Novinka je postavená na úplne novej hliníkovej platforme. No ľahká váha to i tak nebude. Športové SUV s rázvorom 2 995 mm, teda väčším než má Bentayga, bude vážiť 2 245 kg. S dynamikou však problém mať nebude. Pod jeho prednú kapotu sa totiž nasťahuje nemecký preplňovaný 8-valec z dielne Mercedesu-AMG. Poznáme ho napríklad z kupé AMG GT.

Posádka bude mať k dispozícii neporovnateľne... Foto: Aston Martin
Aston Martin DBX - 2020 Posádka bude mať k dispozícii neporovnateľne lepší výhľad a viac miesta ako v klasických kupé Aston Martinu. Do kufra sa má zmestiť 480 litrov batožín. Dokonca značkových.

Pre potreby DBX bude naladený na 405 kW a 700 Nm, čo je viac než ponúka v službách Aston Martinu Vantage či DB11. Spárovaný bude s 8-stupňovým automatom od ZF a pohonom oboch náprav, ktorý delí hnací moment v pomere 54 : 46, paradoxne v prospech predných kolies. Tie budú zavesené na lichobežníkových závesoch. O komfort sa postará pneumatické odpruženie, ktoré umožní meniť svetlú výšku v rozsahu 75 mm. A pravdepodobne sa stretneme aj s aktívnymi stabilizátormi, pretože Aston Martin sľubuje náklony v zákrutách menšie ako pri Vantage. Posádka by tak mala prežívať na palube rovnaké vzrušenie ako v kupé.

DBX jej navyše ponúkne podstatne viac miesta a lepší výhľad. Nehovoriac o porovnaní priestorových parametrov vzadu so 4-dverovým „prepadákom“ Rapide. V kufri má byť až 480 litrov pre batožiny. To síce nie je ohurujúci údaj, ale DBX bude útočiť najmä luxusom a dynamikou. Na prvej oficiálnej snímke kabíny vidíme záplavu kože, dreva či množstvo displejov. Infotainment je pritom integrovaný do palubnej dosky. Chýbať nebude ani virtuálny kokpit. Nebude to však lacná hračka. Cena odštartuje v Nemecku na sume 193 500 eur. K tomu si môžete dokúpiť rôzne pakety, napríklad Snow Pack na lyžovanie, Bike Pack pre cyklistov či Event Pack s kompletným piknikovým vybavením.
Aston Martin DBX - 2020
Aston Martin DBX - 2020
+11Aston Martin DBX - 2020

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Aston Martin #Aston Martin DBX
Články podľa značiek