Rusi predstavujú revolučné semafory. Testy štartujú v Moskve

Ruské inovatívne centrum Probok prichádza so zaujímavou modernizáciou svetelného dopravného značenia. Semafory kruhového tvaru sú podľa neho prežitok.

18.11.2019 20:00
debata (37)
Štvorcový semafor sa možno zdá malou inováciou,... Foto: Probok
Rusko - štvorcové semafory Štvorcový semafor sa možno zdá malou inováciou, no v porovnaní s kruhovým pridáva 40 až 50 svetelnej plochy. Viac svetla následne znamená lepšiu viditeľnosť.

Čo sa dá zmeniť na obyčajných semaforoch? Rusi si myslia, že tie klasické už nemajú opodstatnenie. Kruhový tvar, ktorý je rozšírený od ich vzniku až po dnešok, už nezodpovedá súčasným technológiám. Daný bol totiž tým, že zdrojom svetla bola žiarovka s parabolou. Lenže dnes nahradili žiarovky výkonné a úsporné diódy, a tak kruh stráca zmysel. Paradox zašiel až tak ďaleko, že dnes umiestňujeme kruhové svetlá semaforov do boxov štvorcového tvaru. Tým sa ale stráca potenciálna svetelná plocha.

V Moskve preto plánujú uviesť do skúšobnej prevádzky semafory so štvorcovým tvarom. Na prvý pohľad vyzerajú skôr ako displeje, no ich najväčšou prednosťou je vyššia bezpečnosť. Podľa centra Probok prináša využitie stratenej plochy o 40 až 50 % vyššiu účinnosť. Pôvodný kruhový tvar nie je totiž pre ľudské oko z hľadiska rozlíšenia farieb podstatný. Podstatné je väčšie množstvo svetla, ktoré prináša lepšiu viditeľnosť a väčšia plocha zasa možnosť umiestňovať na ňu väčšie a zrozumiteľnejšie piktogramy, ako šípky alebo znaky chodcov a cyklistov.

Navyše majú byť štvorcové diódové semafory lacnejšie na výrobu aj prevádzku. Testovanie sa začne ešte do konca roka v Moskve a následne má pokračovať v ďalších mestách Ruskej federácie, podobne ako predošlé testy, napríklad dopravných značiek menších rozmerov. Ak sa novinka osvedčí, nič nebráni tomu, aby sa nové svetelné dopravné značenie rozšírilo masovo. Rusi tvrdia, že štandardne sa takéto semafory nikde na svete nepoužívajú.

© Autorské práva vyhradené

37 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #semafor #semafory #Probok
Články podľa značiek