Autoshazam? Rusi vyvíjajú diagnostiku motora mobilom. Stačí vraj analýza zvuku!

Nová aplikácia „Autoshazam“, ktorá vzniká v Rusku, má fungovať podobne ako aplikácia Shazam, ktorá rozozná autora a názov skladby na základe krátkeho úryvku. Teraz však bude analyzovať zvuk spaľovacieho motora.

21.11.2019 16:00
debata (5)
Autoshazam" má byť schopný... Foto: Opel
Opel Manta Autoshazam" má byť schopný identifikovať kondíciu spaľovacieho motora len na základe analýzy jeho zvuku.

Motor je najdrahšou súčasťou auta, teda ak nehovoríme o elektromobiloch, kde platíme najviac za akumulátory. Včasná diagnostika tak môže predísť neželaným poruchám a drahým opravám. Lenže diagnostikovať motor nie je jednoduché. V moderných autách prepchatých elektronikou vám neostáva nič iné, ako navštíviť servis a pripojiť vozidlo na prístroje. Rusi si však myslia, že by to mohlo byť oveľa jednoduchšie – bez servisu, bez diagnostiky a bez akéhokoľvek fyzického zásahu či pripojenia. To je výhoda napríklad aj v prípade, ak ste sa rozhodli pre kúpu jazdeného vozidla.

Ako informuje agentúra Ria Novosti, v Rusku vyvíja tím programátorov spoločnosti NTO mobilnú aplikáciu s pracovným názvom Autoshazam, inšpirovanú známou aplikáciu na rozoznanie hudobných skladieb a ich autorov len na základe krátkej úryvku. Autoshazam bude však analyzovať zvuk motora a porovnávať ho s dátami na vzdialenom serveri. Analýza jednotlivých frekvencií dokáže pomocou umelej inteligencie identifikovať nezdravé prejavy motora, určiť typ poruchy, mieru opotrebenia a dokonca určiť približný počet najazdených kilometrov či vek vozidla. V autobazári vám tak už nik nebude môcť vešať na nos nezmysly o technickom stave pohonnej sústavy.

Znie to síce trochu utopicky, ale autori aplikácie očakávajú, že novú službu, pravdepodobne spoplatnenú, využije približne 1,5 milióna až 2 milióny zákazníkov. Projekt podporuje dokonca ruský technologický inštitút pre rozvoj trhu s autonómnymi a elektrickými vozidlami. Táto štátna organizácia sa stará aj o rozvoj informačných technológií v doprave. Kedy sa nová aplikácia objaví na trhu, zatiaľ nevieme. Softvér je však vraj už vo vysokom štádiu vývoja. Takže rok 2021 by nemusel byť nereálny.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Shazam #Autoshazam #diagnostika motora
Články podľa značiek