Elektromobily berú ľuďom prácu už dnes. Čo bude o 10 rokov?

Postupný nástup elektromobilov sa nezaobíde bez masívneho prepúšťania. Príkladom môžu byť najnovšie plány nemeckého Continentalu. Z divízií vyrábajúcich komponenty pre autá sa so spaľovacími motormi postupne prepustí 6 000 zamestnancov.

25.11.2019 16:00
debata (5)
Continental musí investovať do nových... Foto: Continental
Continental - Hannover Continental musí investovať do nových technológií a utlmovať výrobu komponentov pre klasický pohon so spaľovacími motormi. Okrem čiastočného prepúšťania plánuje aj úplné zatvorenie niektorých závodov.

Elektromobily sú jednoduchšie na výrobu, pretože obsahujú menej komponentov. To znamená aj menej práce pre ľudí. Rešpektovaný nemecký inštitút Fraunhofer Institute for Industrial Engineering napríklad tvrdí, že do roku 2030 bude 75 000 z dnešných 210 000 zames­tnancov v Nemecku, pracujúcich na výrobe spaľovacích motorov a prevodoviek, zbytočných, i keď elektrifikácia zároveň vytvorí 25 000 nových pracovných pozícií. A že jeho odhad nie je ďaleko od pravdy, dokazujú aj najnovšie plány nemeckého gigantu Continental. Ten nevyrába zďaleka len pneumatiky, ale je jedným z najväčších dodávateľov komponentov pre automobilový priemysel, nevynímajúc tie pre spaľovacie motory.

Hoci budú elektromobily tvoriť v roku 2030 stále asi len 15 % ročných registrácií, aj to stačí, aby malo množstvo ľudí dôvod obávať sa o svoje zamestnanie. Continental práve ohlásil masívny šetriaci plán, ktorý sa nezaobíde bez znižovania stavov zamestnancov. Iste nie náhodou bude prepúšťať práve tam, kde jeho výroba súvisí so spaľovacími motormi. O prácu má prísť až 6 000 zamestnancov. Napríklad v nemeckom Rodingu, kde vyrába firma hydraulické diely pre benzínové a naftové motory, prepustí 520 ľudí a do roku 2024 celý závod zavrie. Ďalších 720 ľudí príde o prácu v americkom závode v Newport News, kde tiež vznikajú hydraulické súčiastky pre benzínové motory. Ten istý scenár sa odohrá v talianskej Pise, kde sa Continental plánuje zbaviť do roku 2028 asi 750 ľudí.

To však nie je koniec. V tom istom časovom horizonte príde o prácu 850 ľudí v Limbach-Oberfrohne a 2 200 v Baben­hausene. Mračná sa sťahujú aj nad závodom v španielskom Rubi, kde Continental produkuje analógové prístroje. Tie vychádzajú z módy, čo sa dotkne 760 zamestnancov. Agentúra Reuters navyše tvrdí, že ide len o začiatok, pretože transformácia má mať celkovo až 20 000 „obetí“. Dotknúť sa to môže aj závodov v Českej republike, kde vznikajú pre budúcnosť zbytočné riadiace jednotky spaľovacích motorov, elektrické vákuové pumpy či komponenty pre recirkuláciu výfukových plynov. Prepustených 20 000 ľudí bude predstavovať zníženie počtu zamestnancov celého podniku asi o 8 %.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #prepúšťanie #Continental
Články podľa značiek