Rúti sa na vás auto, čo spravíte? Dôsledky sú fatálne. Pozrite si video

Osobné auto nedalo prednosť dodávke. Video ukazuje, ako ľahko sa môže stať fatálna nehoda. Pri nehode vo videu bolo dokonca zranené dieťa. Ako sa možno vyhnúť na ceste týmto situáciám a keď vám niekto nedá prednosť, čo je najlepšie zo zlých riešení?

26.11.2019 15:47
debata (5)

VIDEO: Pozrite sa, ako nevinná situácia na ceste skončila fatálnou nehodou.

Video
Udalosť vo videu sa stala nedávno v susednom Česku. Vodiča auta, ktoré nedalo prednosť dodávke, polícia stále hľadá. Ako sa možno vyhnúť na ceste týmto situáciám a keď vám niekto nedá prednosť, čo je najlepšie zo zlých riešení? Odborníci tvrdia, že skúsenosti vodič nezíska vekom, ale iba praxou. Človek musí predvídať. Keď skúsený vodič prichádza ku križovatke po hlavnej ceste a vidí, že nákladiak plný štrku z vedľajšej nespomaľuje, tak ihneď pribrzdí, lebo vie, ako to môže dopadnúť. Ale neskúsený vodič si možno povie – veď som predsa na hlavnej.

Keď hrozí zrážka, aj najskúsenejší vodič musí riešiť dilemu: Keď to neubrzdím, kam si to namieriť?

Základ je urobiť všetko preto, aby nedošlo k čelnému nárazu. Dnešné autá dokážu dobre ochrániť cestujúcich pri náraze v rýchlosti 50 – 60 km/h. Nárazové testy EuroNCAP sa robia pri rýchlosti 64 km/h. Ale dve autá idúce oproti, každé len 70-kou. To je akoby ste 140-kou narazili do pevnej prekážky.

Radšej si je treba vybrať medzeru medzi stromami a skončiť v poli. Alebo ak je už nevyhnutné naraziť, tak do niečoho menej pevného. Obúchať auto o zvodidlá môže znamenať veľkú škodu, ale zvýši to šancu prežiť. Jednoducho pokúsiť sa pred hroziacim nutným nárazom čo najviac zmenšiť pohybovú energiu rozbehnutého auta. Ak napríklad zlyhajú brzdy pri ceste dole kopcom, tak radšej spomaliť auto šúchaním sa o zvodidlá, zničiť karosériu, ako nezvládnuť zákrutu.

Toto sa žiaľ v autoškole neučí. Máme hendikep oproti vyspelým motoristickým krajinám, kde musia vodiči z povolania, ale aj mladí vodiči absolvovať takzvané školy šmyku. A pritom nejde iba o zvládnutie šmyku. Učí sa tam oveľa viac – aj ako ovládať auto, ako sa vyhnúť prekážke, ako sa správne brzdí a podobne. Dozviete sa aj to, ako si vybrať únikovú cestu, ako riešiť rôzne krízové situácie.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #dopravná nehoda
Články podľa značiek