Tesla Cybertruck: Prečo sa nezničiteľnému pikapu rozbilo okno? Vysvetľuje priamo Musk

Nebol to taký malér, ako keď Volvo predvádzalo pred pár rokmi novinárom svoj predkolízny systém, a ten celkom zlyhal, takže švédsky superbezpečný sedan narazil do prekážky ako každé iné auto, ale malér to rozhodne bol. Pri premiére šokujúceho Cybertrucku Tesly, ktorý mal byť odolný proti nárazu oceľovej gule, sa totiž jeho okno predsa len rozbilo. Elon Musk sa po pár dňoch snažil na svojom obľúbenom Twitteri vysvetliť príčinu. Beriete ju?

28.11.2019 16:00
debata (6)
Deklarovaná odolnosť skla Tesla Armor Glass... Foto: Youtube
Tesla Cybertruck - Elon Musk Deklarovaná odolnosť skla Tesla Armor Glass nevydržala náraz oceľovej gule. A to dvakrát za sebou. Tento "trapas" však novému šialenému pikapu Tesly zabezpečil extrémnu pozornosť. Väčšiu, ako keby sklo ostalo celé.

Premiéra prvého pikapu Tesly s excentrickým dizajnom, ale aj názvom Cybertruck naozaj šokovala svet. Okrem samotného auta na to bol aj ďalší dôvod. Cybertruck mal byť totiž extrémne odolný voči poškodeniu. Až tak, že jeho karoséria z 38-krát pevnejšej ocele, ako je štandard, a aj okná, mali mať blízko k balistickej ochrane, ktorá sa zväčša inštaluje na zákazku v špecializovaných spoločnostiach. Údery veľkým kladivom síce Cybertruck prežil bez šrámov, no potom prišla na rad oveľa ťažšia disciplína.

Šéfdizajnér Tesly Franz von Holzhausen hodil na presklenú plochu okna oceľovú guľu. V tomto prípade však mala Tesla smolu. V skle sa vytvorila diera, pritom na ňom nemal ostať ani škrabanec. Šokovaný Musk sa rozhodol pre reparát na zadnom nepoškodenom okienku. No aj tento pokus zlyhal. Oceľová guľa sa síce do kabíny nedostala, ale v okne zo špeciálneho skla Tesla Armor Glass vznikla ďalšia diera. Horšie pocity prežívalo hádam len Volvo, keď si jeho vtedy nový prednárazový systém nevšimol prekážku a pred zrakmi novinárov z celého sveta ním vybavený sedan nabúral s rovnakou „gurážou“ ako každé iné auto.

„Nechápem ako sa to mohlo stať. Hodili sme tú istú guľu na to isté sklo veľakrát pred prezentáciou a ani ho to nepoškrabalo,“ povedal Musk k videu, ktoré dokazovalo, že si nevymýšľa. Až teraz však vysvetlil, čo vraj rozbitie spôsobilo. „Chlapci si neuvedomili, že keď pôjdu na sklo najprv kladivom, tak jeho štruktúru oslabia natoľko, že po následnom náraze oceľovej gule praskne.“ Pri druhom pokuse si pre zmenu zas Musk neuvedomil, že okno v druhých dverách nie je „nepriestrelné“. Samozrejme, o nič nejde. Od civilného pikapu nik neočakáva bojové akcie, ale ak v Tesle fungujú aj iné procesy s takou dávkou „improvizácie“, tak to nemusí byť dobrým znamením.

Tesla Cybertruck - prototyp 2019
Tesla Cybertruck - prototyp 2019
+4Tesla Cybertruck - prototyp 2019

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Tesla #Elon Musk #Tesla Cybertruck
Články podľa značiek