Dacia Duster: Pápež František má nový lacný ‘papamobil‘

Vatikánska garáž sa nám v minulosti spája najmä s drahými „papamobilmi“ značky Mercedes-Benz, lenže od čias pontifikátu pápeža Františka v nej zavládli skromnejšie pomery. Hlava katolíckej cirkvi nielenže vodu káže, ale ju aj pije. Dôkazom je nový člen vozového parku. Lacnejšie to už ani nešlo.

04.12.2019 19:00
debata
Pápežov Duster upravila divízia špeciálnych... Foto: Dacia
Dacia Duster - papamobil Pápežov Duster upravila divízia špeciálnych projektov Dacia Special Needs a tiež karosáreň Romturingia. Má sklenenú odnímateľnú nadstavbu a znížený podvozok pre ľahšie nastupovanie.
Pápež František, ktorý je vo svojom úrade od roku 2013, neustále dokazuje, že svetské statky preň veľa neznamenajú. Dôkazom sú aj zmeny vo vatikánskej garáži. Zabudnite na „papamobily“ zvučných mien, ako napríklad na upravený Mercedes-Benz triedy G. Ten síce zdedil po Benedktovi XVI., ale žiaden ďalší drahý stuttgartský model si už nezadovážil. Františkovi stačia úplne obyčajné autá. Tak napríklad počas návštevy Arménska v roku 2016 používal sériovú Daciu Logan. A asi sa mu rumunská značka zapáčila, pretože odteraz bude oficiálnym papamobilom lacné SUV Dacia Duster, ktorú mu darovala automobilka, spadajúca do skupiny Renault.

Vatikánsky Duster prešiel len miernymi úpravami, teda ak nerátame odnímateľnú sklenenú strešnú nadstavbu a otvor v streche, aby mohol pápež zdraviť veriacich. Dacia sa pritom nezmieňuje, že by bol biely Duster s vlajočkami vybavený nejakou zvláštnou ochranou. Má síce o 30 mm znížený podvozok, čo však nie je výsledkom vysokej hmotnosti protibalistických úprav, ale len snahy o čo najpohodlnejšie nastupovanie. Interiér s béžovým čalúnením je stále vybavený piatimi sedadlami, len jedno zo zadných je vraj „zvlášť pohodlné“.

Škoda, že tlačová správa nespomína druh pohonu. Nevieme teda, či nový „papamobil“ používa naftový, alebo benzínový motor. Tipujeme skôr druhú možnosť. Informácia, že pápežský solitér má pohon oboch náprav 4×4, zároveň vylučuje, že by bol pod kapotou nový 3-valec 1,0 TCe alebo verzia upravená na spaľovanie LPG. Na úprave vozidla sa podieľala divízia špeciálnych projektov Dacia Special Needs a tiež karosáreň Romturingia, ktorá má na „svedomí“ napríklad aj úpravu Dusterov do podoby pikapov.
Dacia Duster - papamobil
Dacia Duster - papamobil
+4Dacia Duster - papamobil

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Vatikán #pápež František #Dacia #Dacia Duster
Články podľa značiek