VDA: Predaj áut klesne tento rok najviac od finančnej krízy

Podľa nemeckého združenia automobilového priemyslu VDA klesne predaj áut v tomto roku o približne päť percent. Podieľať sa na tom budú slabšie predaje v USA, Európe aj v Ázii.

12.12.2019 19:00
debata (4)
Nemecké združenie automobilového priemyslu... Foto: Volkswagen
VW Passat - výroba Emden Nemecké združenie automobilového priemyslu veští automobilkám ťažký rok. Aj ich zamestnancom, ktorí prídu o prácu.

Celkovo by sa podľa VDA malo dostať tento rok k zákazníkom 80,1 milióna nových osobných a ľahkých úžitkových áut. To je o 4,1 % menej ako vlani. Šéf VDA Bernhard Mattes varoval, že automobilový sektor bude musieť v budúcom roku prepúšťať. „Konkurencia je stále tvrdšia a tlaky stále silnejšie,“ povedal novinárom Mattes, ktorého citovala agentúra Reuters. VDA odhaduje, že v Európe klesne odbyt áut o dve percentá na 15,3 miliónov, v USA sa zníži o tri percentá na 16,4 milióna a v Číne o dve percentá na 20,5 milióna exemplárov.

Pokles čaká aj Nemecko, najväčšiu ekonomiku v Európe. Tamojší automobilový sektor zamestnával vlani 834 000 ľudí, najviac od roku 1991. Aj tam sa ale odvetvie stretá so slabším dopytom zo zahraničia, dosahmi obchodnej vojny medzi Čínou a USA a neistotou s odchodom Veľkej Británie z Európskej únie. Vyrovnať sa tiež musí s prísnejšími limitmi merania emisií a s prechodom od spaľovacích motorov k elektromobilom. VDA odhaduje, že v Nemecku sa z týchto dôvodov zníži predaj áut v budúcom roku o štyri percentá na 3,43 milióna kusov.

Nemecké Audi uviedlo, že do roku 2025 zruší 9 500 pracovných miest, o prácu tak príde 10,6 % z celkového počtu zamestnancov. Automobilka predpokladá, že tým získa miliardy eur na financovanie prechodu na elektromobily. Podobné škrty plánuje aj Mercedes-Benz, Continental či Bosch, ktorý prepustí v nasledujúcich dvoch rokoch 1 600 pracovníkov. BMW zasa oznámilo zmrazenie odmien, čo by malo prepúšťaniu zabrániť.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #predaj áut #VDA
Články podľa značiek