Tesla spustila ‘slovenský‘ konfigurátor. Ide jej však len o dotácie

Najprv roky nič, a zrazu, 11. decembra 2019, ako mávnutím čarovného prútika, spúšťa americká Tesla slovenský konfigurátor. Zatiaľ v angličtine, s jediným modelom a nutnosťou doviezť si auto z Holandska. To neznie príliš lákavo. Čo za tým stojí?

11.12.2019 17:15
debata (2)
Slovenskí záujemcovia si síce môžu objednať... Foto: Tesla
Tesla - Tesla Store Slovenskí záujemcovia si síce môžu objednať novú Teslu cez slovenský konfigurátor, ale servisu ani oficiálnej predajne, tak ako v Prahe, sa tak skoro nedočkajú.

Zdá sa, že program dotácií ministerstva hospodárstva SR na kúpu elektromobilov vo výške 8 000 eur, zapôsobil na americkú Teslu ako živá voda. Iste nie náhodou otvorila svoj „slovenský“ konfigurátor práve v deň spustenia registrácií do dotačného systému. Kým v Českej republike alebo v Rakúsku už má svoje predajne Tesla Store aj servisné zázemie, slovenských zákazníkov láka len prostredníctvom stránky, kde si môžu objednať svoj vytúžený elektromobil. Konfigurátor však šila takpovediac horúcou ihlou a celkom účelovo.

Stránka je v angličtine a v ponuke majú Slováci len jeden jediný model – Tesla 3 Standard Rane Plus s dojazdom 409 km a so zadným náhonom. Prečo? Pretože ako jediný sa zmestí do limitu 50 000 eur, ktorý je stropom pre poskytnutie dotácie. Aj s DPH stojí 48 456 eur. So štátnou podporou by teda Tesla 3 vyšla na 40 456 eur. Napokon, automobilka motiváciu svojho kroku ani netají. Na stránke záujemcov priamo informuje o dotačnom programe slovenského ministerstva hospodárstva. Autá majú byť dodané záujemcom začiatkom budúceho roka, ale vyzdvihnúť si ich budú musieť v Holandsku.

Slovenský konfigurátor v angličtine obsahuje... Foto: Tesla
Tesla - slovenský konfigurátor Slovenský konfigurátor v angličtine obsahuje len jeden jediný model Tesla 3 Standard Range Plus, ktorý sa zmestí do limitov poskytnutia štátnej dotácie na kúpu elektromobilov.

Čo teda vlastne Slováci dostali? V podstate nič. O dotáciu na elektromobil môžu totiž požiadať aj v prípade, že si auto zadovážia v zahraničí. Takže aj spomínanú Teslu si je možné objednať vo Viedni, v Linzi, Mníchove alebo od októbra tohto roku v Prahe. Za poplatok 25 500 českých korún (990 €) navyše pražský díler vozidlo doručí aj s dokumentáciou. Tak prečo jazdiť do Holandska? Cena rovnakého modelu v Česku je pritom 1 199 200 Kč, čo je 46 977 eur, dokonca nižšia ako tá slovenská. Tesla sa teda snaží narýchlo využiť príležitosť získať na Slovensku odbyt pre svoje autá, a to bez akýchkoľvek predajných či servisných služieb.

Môže sa zdať, že spustenie konfigurátora nejako súvisí s nedávnym sľubom Elona Muska, ktorý dal na Twitteri, že Tesla plánuje pre Slovensko prekvapenie. Podľa jeho slov sa tak však malo stať až na budúci rok. A navyše, stále nie je isté, či nemal na mysli skôr Slovinsko, ako Slovensko, pretože medzi krajinami, ktoré sa majú dočkať nových aktivít Tesly, spomenul Chorvátsko a Srbsko, teda krajiny spojené s geniálnym Nikolom Teslom. A to aj s poznámkou, že by mal Tesla iste radosť, ak by vedel, že sa jeho autá predávajú práve tam.

Uvidíme, či tento „marketing“ na Slovákov zaberie. Záujemcovia si však musia uvedomiť, že dotačný program neumožňuje financovanie formou lízingu a že dotácia im bude poskytnutá až po tom, čo vozidlo uhradia v plnej výške ceny. Od schválenia dotácie na základe žiadosti majú na kúpu rok.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Tesla #Tesla 3 #dotácie na elektromobily #konfigurátor
Články podľa značiek