Bude Renaultu šéfovať ‘hlava‘ Seatu? Luca de Meo to zatiaľ nepotvrdil

Po zatknutí šéfa aliance Renault-Nissan Carlosa Ghosna sa vo vedení francúzskej automobilky menia vrcholové pozície ako na bežiacom páse. Podľa francúzskych médií by mal opraty prebrať Luca de Meo – súčasný šéf Seatu. Naklonená mu má byť dokonca aj francúzska vláda, ktorá je v Renaulte akcionárom.

13.12.2019 12:00
debata
Luca de Meo zastáva post šéfa Seatu od roku... Foto: Seat
Seat - Luca de Meo Luca de Meo zastáva post šéfa Seatu od roku 2015 a pod jeho vedením doslova prekvitá. Zaslúžil sa nielen o nové SUV, ale aj o vytvorenie samostatnej značky Cupra. Kariéru však štartoval vo francúzskom Renaulte.

Väzba bývalého šéfa Renault a Nissanu Carlosa Ghosna urobila vo vedení dotknutých automobiliek poriadnu personálnu rošádu. Nevyhol sa jej ani Renault. Po odstúpení Ghosna prevzal opraty francúzskej značky jeho dlhoročný spolupracovník Thierry Bolloré. Toho však začiatkom októbra z funkcie náhle odvolali. Podľa Bollorého malo ísť o puč, ale pravdepodobnejšia sa zdá verzia, že Renault, ktorého akcionárom je aj francúzska vláda, jednoducho odstavil ľudí, ktorí mali blízko ku Ghosnovi obvinenému z finančných machinácií. Miesto šéfky zaujala Clotilde Delbosová, dovtedajšia viceprezidentka a finančná riaditeľka Renaultu.

Išlo však len o dočasné riešenie. Nie je totiž tajomstvom, že Renault hľadá do čela vhodnejšieho kandidáta. A práve v tejto súvislosti padlo teraz vo francúzskych médiách zaujímavé meno – Luca de Meo. Ak trošku sledujete dianie v automobilovom priemysle, iste viete, že ide o súčasného šéfa Seatu. Na vedúce kreslo španielskej značky sa postavil v roku 2015 a počas štyroch rokov s ňou zamieril do výšin. I keď pravdupovediac, skvelé výsledky Seatu sa skôr kryjú s nástupom nových SUV, na vlne ktorých sa v súčasnosti vezie väčšina automobilových producentov. V každom prípade je Luca de Meo pre Francúzov príťažlivý.

Svoju kariéru totiž tento šarmantný a žoviálny manažér pôvodom z Milána začal práve v Renaulte. Potom pracoval pre Toyotu, Fiat, bol šéfom značiek Alfa Romeo a Lancia a od roku 2009 je v službách koncernu VW. Zastupoval pozíciu šéfa marketingu Volkswagenu, až kým sa nestal riaditeľom Seatu. Má teda bohaté skúsenosti, a navyše ovláda päť jazykov, vrátane francúzštiny. Podľa viacerých francúzskych médií, ktoré sa odvolávajú na zdroje blízke Renaultu , má mať Luca de Meo podporu nielen predstavenstva Renaultu, ale aj francúzskej vlády. Zatiaľ sa však k spomínaným informáciám žiadna z automobiliek nevyjadrila.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Renault #Seat #Luca de Meo
Články podľa značiek