ICDP: Počet predajcov áut rapídne klesne. Ľudia chcú nakupovať on-line

Hoci počet dílerov áut za posledné roky v Európe klesol, podľa analytickej spoločnosti ICDP je tempo stále pomalé. Paradoxne, ohrozuje to samotných dílerov.

16.12.2019 19:00
debata
Kamenné predajne prestávajú byť v móde aj vo... Foto: SHUTTERSTOCK, Škoda-Auto
Škoda-Auto - predajňa Kamenné predajne prestávajú byť v móde aj vo svete áut. Počet dílerov v Európe klesol od roku 2009 o 17 %, stále to však nestačí na to, aby sieť ostala zisková.

V súvislosti s internetom vecí menia ľudia svoje nákupné správanie. To zasahuje aj tradičnú distribúciu áut. „Zákazníci dnes už nepotrebujú takú hustú sieť predajní áut. Aspoň časť nákupu chcú uskutočniť on-line,“ povedal Steve Young, riaditeľ analytickej spoločnosti ICDP. Podľa jej správy v poslednom vydaní Európskej príručky distribúcie áut sa sieť dílerov zmenšuje pomalšie, ako by bolo potrebné. Uvádza, že za posledných 10 rokov klesol počet predajní áut o 16 % na 52 000 v celej Európe. To síce viedlo k zvýšeniu predajov na jedného dílera, na 331 vozidiel, ale len o 1,1 %.

Podľa Younga to nestačí na to, aby existujúci díleri zostali ziskoví. Podľa ICDP budú časť zrušených predajní kompenzovať predajné body napríklad v nákupných centrách, ktoré sú lacnejšie na prevádzku a sú oddelené od servisu. Na piatich najväčších európskych automobilových trhoch, v Nemecku, vo Veľkej Británii, Francúzsku, v Španielsku a Taliansku, malo Nemecko najmenší počet predaných áut na dílera. ICDP uvádza, že táto krajina je doslova „predílerovaná“. Naopak, vo Veľkej Británii, stúpol počet predaných áut na predajcu takmer na dvojnásobok priemeru.

Najväčší pokles predajcov zaznamenal medzi rokmi 2009 a 2019 Opel, ktorý zrušil až 27 % všetkých predajní. Tam však zmena návykov zákazníkov skončiť nemusí. Podľa šéfa európskej Toyoty Johana Van Zyla dajú zákazníci čoskoro prednosť zdielaniu. „Osobne sa domnievam, že za pár rokov už ľudia nebudú autá kupovať vôbec, ale si ich budú iba prenajímať. ICDP preto predpokladá, že tieto zmeny, podobne ako nové formy nákupu a financovania, povedú k dramatickým zmenám v odvetví distribúcie áut.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #predaj áut #ICDP
Články podľa značiek