Tesla: Nová Gigafactory v Berlíne zaberie 420 futbalových ihrísk

V novembri Elon Musk oznámil, že automobilka Tesla vybuduje svoju Gigafactory 4 v Nemecku. Berlínsky závod „zhltne“ štyri miliardy eur. Teraz prichádzajú ďalšie informácie.

23.12.2019 12:00
debata (1)
O novú Gigafactory sa uchádzalo viacero krajín,... Foto: Tesla
Tesla - výroba Fremont O novú Gigafactory sa uchádzalo viacero krajín, najmä Veľká Británia. Nakoniec však padla voľba na Nemecko.

Nový závod Gigafactory 4 neďaleko Berlína by mal vyrábať modely Tesla 3 a Tesla Y, ale tiež pohonné systémy a batérie. Výrobu odštartuje v roku 2021. Nemecký Bild tvrdí, že v novom podniku vznikne 10 000 pracovných príležitostí a že továreň bude mať plochu 420-tich futbalových ihrísk. Výstavba sa má začať už budúci rok. Bild sa odvoláva na informácie z plánov rozvoja mesta. Tesla sa ale k článku nemeckého periodika odmietla vyjadriť.

Americká automobilka nedávno spustila v predstihu skúšobnú výrobu vo svojom závode Gigafactory 3 v čínskom Šanghaji, ktorý je jej prvým výrobným podnikom v zahraničí. Tamojšia investícia pohltila dve miliardy dolárov, teda len polovicu prostriedkov určených pre nemecký podnik. Čínsky závod má nabehnúť na plnú kapacitu v roku 2020 a vyrábať 250 000 áut ročne. Kapacitu továrne v Nemecku zatiaľ firma neoznámila. Spolu so závodom tu však vybuduje aj svoje výskumné a vývojové stredisko.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Berlín #Tesla #Gigafactory #Nmecko
Články podľa značiek