Tesla Cybertruck: Excentrický pikap by ublížil chodcom aj posádke

V súčasnej podobe nie je možné, aby Cybertruck splnil európske bezpečnostné požiadavky. Je príliš pevný. Ak bude chcieť „preplávať“ cez Atlantik, nevyhne sa zmene celkovej koncepcie, myslí si nemecký expert na bezpečnosť.

18.12.2019 19:00
debata (3)
Superpevná karoséria Cybertrucku je... Foto: Tesla
Tesla Cybertruck - 2019 Superpevná karoséria Cybertrucku je nezlučiteľná s európskou bezpečnostnou filozofiou. Nie je totiž schopná deformácie, ktorá by pohltila časť energie nárazu.
Elektrický pikap Cybertruck je aj pár týždňov po svetovej premiére v Kalifornii stále v centre pozornosti. Je natoľko odlišný od všetkého, čo poznáme, že sa ani niet čomu čudovať. Napriek kontroverziám sa však Tesla teší záujmu zo strany potenciálnych zákazníkov. Automobilka má v USA na stole už viac ako 250 000 objednávok, hoci sériovú verziu ešte nik nevidel. Keď však bude chcieť americký výrobca elektromobilov so svojím Cybertruckom preraziť aj v Európe, nevyhne sa tunajšej homologizácii. A na ňu môže doslova naraziť.

Koncept superpevnej a hranatej karosérie vyrobenej zo špeciálnej ocele 30X, ktorá je až o 33-krát pevnejšia než bežný oceľový plech, a ktorá sa z dôvodu náročného tvarovania podpísala na minimalistickom dizajne Cybertrucku, je totiž nezlučiteľný s európskymi bezpečnostnými požiadavkami pre sériové autá. Myslí si to Stefan Teller, expert na bezpečnosť zo spoločnosti SGS-TÜV Saar GmbH. „Cybertruck nemá šancu prejsť európskym schvaľovacím procesom bez výraznej úpravy základnej koncepcie. Tá je v rozpore s bežnou európskou filozofiou bezpečnosti,“ povedal pre magazín Der Spiegel.

Na mysli má nielen bezpečnosť chodcov, s ktorými nemá toto „oceľové origami“ zľutovanie, ale čo je horšie, aj samotnú posádku. „Predná časť auta nesmie byť tuhá,“ vysvetľuje. „Nárazník a kapota musia mať schopnosť absorbovať časť energie, čím chránia chodcov.“ Podľa Tellera sa však na Tesle nič nedeformuje, čo predstavuje riziko aj pre ľudí v kabíne. „V prípade nárazu bude posádka vystavená extrémnym silám, takže jej nemusia pomôcť ani airbagy,“ upozorňuje Teller. Podľa neho nebude možné predávať z týchto dôvodov Cybertruck v Európe ako masovo vyrábané vozidlo. Elona Muska tak čaká ešte veľa práce.
Tesla Cybertruck - prototyp 2019
Tesla Cybertruck - prototyp 2019
+4Tesla Cybertruck - prototyp 2019

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Tesla #bezpečnosť áut #Tesla Cybertruck
Články podľa značiek