Vodiči majú chaos v zipsovaní. Po novele bude všetko inak

Striedavé radenie (tzv. zipsovanie) sa bude uplatňovať nielen pri súbežnej jazde pred prekážkou cestnej premávky, ale aj pri zbiehaní jazdných pruhov.

20.12.2019 10:25
debata (66)

VIDEO: Pozrite si, ako sa v praxi zmení povinnosť zipsovať od apríla budúceho roka. Po novom sa bude zipsovať nielen so značkou o striedavom radení.

Video

Od prvého apríla 2020 v dôsledku novely zákona o cestnej premávke pribudne povinnosť pri súbežnej jazde pustiť pred seba vodiča, ak sa zbiehajú jazdné pruhy.

Dopravný analytik Ján Bazovský vidí problém, v tom, že „mnohí vodiči si mýlia jazdu v jazdných pruhoch zo striedavým radením“.

Vodič pri prechádzaní z jedného jazdného pruhu do druhého jazdného pruhu je povinný dať prednosť v jazde vodičovi jazdiacemu v jazdnom pruhu, do ktorého prechádza, pritom je povinný dávať znamenie o zmene smeru jazdy.

Zipsovať sa po novom bude s oboma týmito...
zipsovanie a zniženie jazdných pruhov Zipsovať sa po novom bude s oboma týmito značkami, nielen so značkou o striedavom radení (vpravo). Naďalej sa bude zipsovať aj pri prekážke na ceste.

Dnes platí "tam, kde sa dva jazdné pruhy zbiehajú do jedného jazdného pruhu tak, že nie je zrejmé, ktorý z nich je priebežný, vodič jazdiaci v ľavom jazdnom pruhu je povinný dať prednosť v jazde vodičovi v pravom jazdnom pruhu, to neplatí, ak ide o striedavé radenie upravené príslušnou dopravnou značkou“.

Novelou odpadne povinnosť v takomto prípade umožniť prejazd v prípade prekážky, keďže sa uplatní pravidlo zipsovania automaticky.

Značka „zipsovanie“ s označením C30 je umiestnená napríklad pred mostom Apollo v smere do centra. Po novom nebude potrebná.

„Aktuálne použitie značky ,zipsovanie‘ a prednosti nie je celkom fér,“ zamýšľa sa Bazovský nad dopravným označovaním a na záver pripomenul, že vždy je to o ohľaduplnosti.

© Autorské práva vyhradené

66 debata chyba
Viac na túto tému: #doprava #polícia SR #zipsovanie
Články podľa značiek