Nahradí posypovú soľ hrozno? Vedci z USA tvrdia, že je to možné. A nielen to

Posypová soľ je síce na cestách v zime účinná, ale tiež agresívna a nevhodná pre životné prostredie. Nový materiál z fermentovaných šupiek hrozna by to mohol zmeniť. Sneh a ľad rozpúšťa dokonca ešte lepšie ako chlorid sodný.

25.12.2019 07:00
debata (30)
Posypová soľ neprospieva autám, cestám ani... Foto: Yahoo
Zimná údržba ciest Posypová soľ neprospieva autám, cestám ani prírode. Materiál z odpadu hrozna je pritom účinnejší a ohľaduplný k životnému prostrediu. Pochádzať môže ale aj z iného ovocia.

S týmto riešením prichádzajú vedci z WSU (Washington State University). Tvrdia, že posypová soľ, ktorej ročne spotrebujú americkí cestári približne 27 miliónov ton, spôsobí v USA škody za päť miliárd dolárov. Je korozívna, deštruuje asfalt, betón aj samotné autá. Navyše ohrozuje pôdu a vodné živočíchy. Soľ pritom nedegraduje, čo znamená, že predstavuje dlhodobé riziko. Americký magazín Journal of Materials in Civil Engineering informoval, že soľ je podľa vedcov WSU možné nahradiť materiálom, ktorý vzniká fermentáciou a chemickým rozkladom šupiek hrozna. Ten rozpúšťa sneh a ľad rýchlejšie než chlorid sodný a nie je škodlivý pre prírodu.

Docent Xianming Shi na náhrade soli pracuje už niekoľko rokov a tvrdí, že podobné materiály je možné získať aj z iných rastlín. Napríklad z pivónií, cukrovej repy, púpav alebo jabĺk. „Vyvinuli sme udržateľné riešenie, pretože na cesty prinášame menej chloridu a dosahujeme podobné alebo ešte lepšie výsledky. Náš postup výroby pritom neprodukuje žiaden odpad, povedal Shi. „Krása tohto prístupu spočíva v tom, že môžeme túto technológiu použiť v rôznych častiach sveta a vybrať si z rôznych poľnohospodárskych produktov podľa toho, kde je aký odpad dostupný,“ vysvetľuje Shi.

© Autorské práva vyhradené

30 debata chyba
Viac na túto tému: #posypová soľ #cestáry
Články podľa značiek