Aj pomalá jazda spôsobuje dopravné nehody, upozorňuje britské ministerstvo dopravy

O rizikách rýchlej jazdy vie hádam každý. Už menej sa však hovorí o nebezpečenstve, ktoré spôsobuje príliš pomalé jazdenie. Podľa údajov britského ministerstva dopravy dokonca takýchto nehôd pribúda.

02.01.2020 07:00
debata (4)

Prekročenie maximálnej povolenej rýchlosti je jednou z najčastejších príčin dopravných nehôd. Väčšinou je toto porušenie pravidiel spojené aj s ďalšími chybami, akými sú neprispôsobenie jazdy poveternostným podmienkam a stavu vozovky, neodhadnutie schopností vodiča a niekedy aj prítomnosť omamných látok v organizme. Netreba však zabúdať, že povinnosťou vodiča je aj zabezpečovať plynulosť premávky.

Najväčšou prekážkou plynulej jazdy je bezdôvodne pomaly jazdiace auto. To môže zapríčiniť vznik kolóny, ktorú sa ostatní vodiči snažia predbehnúť a tým sa zvyšuje riziko nehody. Ďalším nebezpečenstvom je znižovanie odstupu medzi vozidlami, čo pri prudšom zbrzdení môže opäť viesť ku kolízii. Neprimerane pomalá jazda navyše zvyšuje nervozitu účastníkov premávky, čo sa prejavuje horším sústredením a rýchlejším nástupom únavy.

Práve preto sa britské ministerstvo dopravy rozhodlo uverejniť štatistiku nehôd, ktorých príčinou bola príliš pomalá jazda. Ako informuje britský denník Daily Star, v minulom roku sa v dôsledku nehôd spôsobených pomalou jazdou 132 ľudí zranilo ľahko, 26 ťažko a dvaja zraneniam podľahli. Daily Star ďalej uvádza, že pomalá jazda zapríčiní v priemere tri nehody týždenne.

Ministerstvo spomína aj dlhodobý trend, z ktorého vyplýva, že počet nehôd spôsobených pomalou jazdou za posledných päť rokov v Spojenom kráľovstve stúpol o 75 %. Vodičov pritom od takého počínania neodrádza ani hrozba pokuty vo výške 100 libier (117 eur) a trest troch bodov do záznamového systému.

Riešením by okrem informovania o rizikách príliš pomalého jazdenia mohlo byť aj zvýšenie rýchlostných limitov na úsekoch, ktoré to dovoľujú, prípadne vytvoriť spodnú hranicu, ktorá by vodiča informovala o povinnosti dodržiavať minimálnu povolenú rýchlosť.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #pokuta #dopravné nehody #pomalá jazda
Články podľa značiek