Aston Martin ukáže unikátne spätné zrkadlo. Integruje funkciu všetkých troch

Virtuálne spätné zrkadlá sa šíria automobilovým svetom vysokou rýchlosťou. Tie vonkajšie aj vnútorné. Britský Aston Martin však našiel riešenie, ako integrovať funkciu všetkých troch bez toho, aby ste museli neustále meniť polohu očí.

08.01.2020 16:00
debata
Briti prichádzajú s nápadom integrovať obraz... Foto: Aston Martin
Aston Martin - digitálne zrkadlá Briti prichádzajú s nápadom integrovať obraz troch spätných zrkadiel do jediného displeja. Technologicky to nie je problém, ale problémová môže byť zmena návykov vodičov aj odhad vzdialenosti.

Virtuálne spätné zrkadlá, kde kamera a obrazovky nahrádzajú tradičný hardvér, už nie sú utópiou. S tými vnútornými sme sa mohli stretnúť pred pár rokmi v prémiových Cadillacoch či Lexusoch a dnes už aj v oveľa bežnejších Toyotách alebo Subaru. Vonkajšie virtuálne zrkadlá zasa prerazili vďaka Audi e-tron či Honde e, ktorá s bežnými zrkadlami dokonca už ani neráta. Výhodou nahradenia zrkadliacej sa plochy obrazovkou je lepší výhľad, pretože obraz nie je obmedzený konštrukčnými časťami vozidiel. Jednoducho, zornú plochu neobmedzuje veľkosť zadného okna, hrúbka stĺpikov a podobne. Aston Martin si ale myslí, že možnosti virtuálnych spätných zrkadiel sú ešte väčšie.

Kvôli bezpečnosti počíta automobilka aj so... Foto: Aston Martin
Aston Martin - digitálne zrkadlá Kvôli bezpečnosti počíta automobilka aj so zachovaním klasických zrkadiel. Vodič sa teda bude môcť rozhodnúť, či bude kontrolovať priestor za vozidlom tradične alebo cez displej.

Na veľtrhu spotrebnej elektroniky CES v Las Vegas predstaví unikátny systém, ktorý by mal zbaviť vodiča nutnosti neustále meniť uhol pohľadu podľa toho, či chce kontrolovať okolie vozidla cez vnútorné alebo vonkajšie spätné zrkadlá. Obrazy všetkých troch kamier sa totiž prenášajú na jediný displej umiestnený v oblasti vnútorného spätného zrkadla. Jeho plocha je rozdelená na tri časti. Tá centrálna patrí obrazu zadnej kamery a dve bočné kamerám zastupujúcim vonkajšie zrkadlá. Je to nepochybne zaujímavé riešenie, ale vyžiadalo by si zmenu návykov vodiča, ktorá nemusí byť jednoduchá.

Zadná kamera je integrovaná do karbónovej lišty. Foto: Aston Martin
Aston Martin - digitálne zrkadlá Zadná kamera je integrovaná do karbónovej lišty.
Možno aj preto zatiaľ Aston Martin nehovorí o termíne nasadenia do sériovej produkcie. Prezentácia v Las Vegas bude skôr testom reakcií publika. A nemusia byť nutne pozitívne. Už dnes majú totiž elektronické zrkadlá aj svojich odporcov. Dokážu síce zobrazovať väčší priestor, ale chýba im hĺbka obrazu, ktorá je nevyhnutná pre odhad vzdialenosti. Aj preto nie je v niektorých krajinách legislatíva tejto technológii zatiaľ naklonená. Špeciálne v USA, kde sú síce virtuálne zrkadlá povolené, ale len ako doplnok ku klasickým zrkadlá. V Lexusoch, Cadillacoch či Toyotách môžete displej vypnúť a obrazovka sa okamžite zmení na klasickú zrkadlovú plochu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Aston Martin #digitálne zrkadlá
Články podľa značiek