Ovládnu Mercedes Číňania? Daimler sa má podeliť o motory s Volvom

Zdá sa, že boj o Mercedes vyhrávajú čínski investori. Krajina, ktorá má za sebou nejeden neúspešný pokus o presadenie sa na európskom trhu zmenila stratégiu. Namiesto vývoja vlastných automobilov, ktoré mohli kvalitou len ťažko konkurovať zabehnutým značkám, sa Číňania v posledných pokúšajú ovládnuť nemecký koncern Daimler. Podľa najnovších správ úspešne.

08.01.2020 18:00
debata (2)
Volvo v minulom roku oznámilo, že presunie... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Volvo S90 T6 AWD R-Design Volvo v minulom roku oznámilo, že presunie vývoj spaľovacích motorov do novej divízie svojho majiteľa, ktorým je čínsky koncern Geely.

Podľa nemeckého magazínu Automobilwoche má Mercedes spolupracovať na vývoji spaľovacích motorov s Volvom. Podľa nemenovaného manažéra značky Volvo, aktuálne prebiehajú rokovania medzi Volvom a Daimlerom, materskou firmou Mercedesu.

Na tom by nebolo nič zvláštne, pokiaľ by vo vlastníckej štruktúre oboch značiek nefigurovali čínski investori. Volvo vlastní čínska spoločnosť Geely, ktorú vlastní miliardár Li Shufu. Rovnako Li Shufu začiatkom roka získal v nemeckom Daimleri 9,69 percentný podiel a stal sa najväčším samostatným akcionárom.

Reakcia ďalších čínskych investorov na seba nenechala dlho čakať. Daimler dlhodobo spolupracuje s čínskou automobilkou BAIC, ktorá vlastnila 5-percentný podiel. BAIC sa sa podľa agentúry Reuters rozhodol v decembri minulého roku svoj vlastnícky podiel zdvojnásobiť. Dôležitá je hranica vlastníckeho podielu na úrovni 10 percent. Akcionár s minimálne desatinovým podielom sa dostáva aj do vedenia firmy vo forme miesta v správnej rade.

Aktuálne rokovania o spoločnom vývoji motorov majú byť podľa dostupných informácií v počiatočnej fáze. Mercedes aktuálne spolupracuje na vývoji spaľovacích motorov so spoločnosťou Renault. V tomto prípade však nejde o dvoch priamych konkurentov. Volvo, narozdiel od Renaultu, je priamym prémiovým konkurentom značky Mercedes. Spoločnosti Renault a Nissan vlastnia približne 3,1 percenta akcií Daimleru.

Spolupráca Mercedesu a Volva pri vývoji spaľovacích motorov má priniesť úsporu nákladov. Hovorca nemeckého Daimleru pre Reuters uviedol, že spolupráca so spoločnosťou Geely sa vyvíja pozitívne. Bližšie informácie neuviedol.

Správy o možnej spolupráci prichádzajú potom, ako Volvo v minulom roku oznámilo, že ukončí vývoj spaľovacích motorov. Túto úlohu mala prevziať nová divízia čínskeho koncernu Geely. Podľa Automobilwoche by táto divízia mala začať fungovať na konci marca tohto roku.

Podľa oficiálnych informácií zverejnených na internetovej stránke koncernu Daimler až 58,4 percenta všetkých akcionárov je z Európy. Zverejnené údaje však pochádzajú z konca októbra minulého roka. Podľa regiónov majú druhý najväčší podiel práve investori z Ázie.

Akcie spoločnosti Daimler sú voľne obchodovateľné na burze aj pre súkromných investorov. V utorok sa cena jednej akcie pohybovala na úrovni 49,2 eura. Spoločnosť Geely kúpila Volvo Cars v roku 2010 od značky Ford. Cena jednej akcie čínskeho koncernu sa pohybuje na úrovni 1,8 eura.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Mercedes #Volvo #Geely
Články podľa značiek