Ako ‘zdrhol‘ bývalý šéf Renaultu a Nissanu z japonského väzenia? V puzdre na aparatúru!

Kauza bývalého šéfa aliancie Renault-Nissan sa presúva z justičnej roviny do sveta hollywoodskych trilerov. Útek jedného z najväčších manažérov automobilového priemyslu z Japonska do rodného Libanonu objasňuje Wall Street Journal a NY Times.

07.01.2020 19:00
debata (1)
Carlos Ghosn sa momentálne nachádza v Libanone... Foto: SHUTTERSTOCK
Carlos Ghosn Carlos Ghosn sa momentálne nachádza v Libanone a plánuje tlačovú konferenciu, ktorá má vniesť viac svetla do celej kauzy. Necíti sa vinný z finančných machinácií a japonskú justíciu označuje za zmanipulovanú.

Z finančných machinácií obvinený bývalý šéf aliancie Renault-Nissan Carlos Ghosn sedel od novembra 2018 v japonskom väzení a po zaplatení kaucie ho vlani presunuli do domáceho väzenia s obmedzeným pohybom a prístupom na internet. V závere roka však obletela svet správa o jeho záhadnom úteku, ktorý pripomína akčné filmy. Japonská justícia naň už tak nemá dosah, pretože pred japonskou spravodlivosťou sa Ghosn ukryl v rodnom Libanone, ktorý nemá s Japonskom podpísanú dohodu o vydávaní zločincov. Zo súdneho procesu, ktorý bol naplánovaný na apríl, tak s najväčšou pravdepodobnosťou nič nebude.

Okolnosti úteku boli však doteraz zahalené tajomstvom. Viac svetla do kauzy vniesol americký Wall Street Journal, ktorý priniesol informácie o ceste Ghosna z Japonska do Libanonu. Americký denník uvádza, že s útekom mu pomohol istý Michael Taylor, bývalý príslušník americkej špeciálnej jednotky U. S. Army Special Forces, známej aj ako Zelené barety. Pracoval napríklad aj pre New York Times, keď v roku 2008 pomáhal so záchranou reportéra Davida Rohdeho, uneseného v Pakistane. Nie všetky jeho „zákazky“ boli však pozitívne. V roku 2012 mal totiž brániť federálnemu vyšetrovaniu podvodov pri vyjednávaní obchodov amerického ministerstva obrany.

Podľa zdrojov NY Times sa mal Taylor dostať do styku so zatknutým Ghosnom už pred niekoľkými mesiacmi a pripraviť celý plán úteku. A ten naozaj nie je ďaleko od filmových trilerov. Celé sa to začalo 28. decembra, keď bezpečnostné kamery zachytili Ghosna, ako opúšťa prenajatý dom v Japonsku. Tvár mal mať zakrytú rúškom a na hlave mal mať klobúk. Odtiaľ sa dostal na regionálne letisko Osaka Kensai, ktoré je vzdialené od Ghosnovho domáceho väzenia približne 480 km. Tu podľa informácií ukryli Ghosna do masívneho puzdra na aparatúru, a to malo byť naložené do súkromného lietadla. Odtiaľ letel Ghosn do Turecka na Atatürkovo letisko.

Tam mal byť Ghosn prepravený do ďalšieho lietadla, ktoré zamierilo do jeho rodného Libanonu. Tu už mohol Ghosn vstúpiť na územie celkom legálne pomocou svojho francúzskeho pasu a libanonského preukazu. Japonci pritom tvrdia, že Ghosnovi odobrali všetky pasy vrátane francúzskeho, libanonského aj brazílskeho. Pri opustení väzenia ich mali odovzdať Ghosnovmu právnikovi. Japonci sú, samozrejme, zdesení. Ich justícia a polícia už preverujú možnosti vydania. „Urobíme všetko pre to, aby sme Ghosna postavili pred súd v súvislosti s jeho finančnými machináciami,“ uviedol nemenovaný japonský úradník.

Odborníci sa však zhodujú, že pravdepodobnosť návratu Ghosna z Libanonu je veľmi nízka, pretože táto krajina nevydáva svojich občanov. Bývalý šéf aliancie sa tak môže tešiť z relatívnej slobody. Stále tvrdí, že je nevinný a že sa stal obeťou sprisahania tajnej pracovnej skupiny tvorenej japonskými vládnymi úradníkmi a členmi vedenia Nissanu. Tí chceli zatknutím šéfa aliancie zabrániť zlúčeniu Renaultu s Nissanom. Kým sa však Carlos Ghosn podľa vlastných slov môže konečne slobodne vyjadriť k celej kauze, čo plánuje urobiť na tlačovej konferencii už zajtra (8. januára), podľa NY Times turecká polícia zatkla pilotov lietadla, ktorí sa podieľali na prelete z Japonska.

Riziká hrozia aj Ghosnovej manželke, keďže japonská polícia môže stíhať všetkých, ktorí sa na úteku podieľali. A Japonci už na ňu vydali zatykač. Ghosn, ktorému hrozia za porušenie japonských imigračných zákonov ďalšie sankcie, sa vyjadril, že jeho rodina nemá s útekom nič spoločné. „Teraz som v Libanone a nebudem už rukojemníkom zmanipulovanej japonskej justície, ktorá počíta s prezumpciou viny, kde je rozšírená diskriminácia a sú popierané základné ľudské práva,“ uviedol vo vyhlásení. „Neutiekol som pred spravodlivosťou – unikol som pred nespravodlivosťou a politickou perzekúciou,“ konštatoval Ghosn.

Z Ghosnovho úteku nie je nadšený šéf odborov CGT Fabien Gâche. „Dúfame, že všetko vyjde na svetlo, a najmä to, kto Carlosovi Ghosnovi pomohol,“ uviedol. Carlos Ghosn si znovu dovolil rozhodovať o tom, čo nepodlieha zákonu, rovnako ako si dovolil bez akéhokoľvek súdneho konania prepustiť stovky tisíc zamestnancov,“ uzavrel Gâche. Carlos Ghosn nie je pritom jediný vedúci pracovník spoločnosti Nissan, ktorý čelil obvineniam z protiprávneho konania. Interné vyšetrovanie napríklad zistilo, že bývalý generálny riaditeľ Hiroto Saikawa a ďalší vedúci pracovníci dostali neoprávnenú kompenzáciu. To donútilo Saikawu minulý rok odstúpiť.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #Nissan #Libanon #Renault #Carlos Ghosn
Články podľa značiek