Barcelona ‘zatočila‘ s dieselmi. Tvrdšie ako Nemci!

Kým nemecké mestá obmedzili vjazd starších naftových áut len na niekoľko ulíc, v katalánskej metropole im dali stop v polovici mesta. A nielen im. Represie sa dokonca týkajú aj benzínových motorov.

09.01.2020 10:00
debata (2)
V Barcelone sú veľmi rozšírené dieselové... Foto: Instagram
Barcelona - taxi V Barcelone sú veľmi rozšírené dieselové taxíky. Napríklad aj z dielne Škody. Octavie prvej a rané kusy druhej generácie budú mať však problém.

Zákazy vjazdu dieselovým autám sa v nemeckých mestách šíria ako huby po daždi. Naposledy obmedzil pohyb „naftiakom“ Berlín, hoci pôvodne sa chcel tejto reštrikcii vyhnúť a čistotu ovzdušia riešiť iným spôsobom. Teraz sa podobná „móda“ šíri Európu. Najnovším príkladom môže byť katalánska Barcelona. Tá sa so starými autami naozaj nehrá. Kým v nemeckých metropolách platí zákaz len na niektorých uliciach, v Barcelone dali stop dieselom od 1. januára na ploche 59,2 štvorcového kilometra, čo je viac ako polovica centra mesta.

Barcelona - emisná zóna Foto: FECAV
Barcelona - emisná zóna Barcelona - emisná zóna

Zákaz sa pritom týka nielen naftových áut registrovaných pred rokom 2006, ale aj benzínových registrovaných pred rokom 2000. Platí v pracovné dni od siedmej hodiny rannej až do ôsmej večer. Na kontrolu dodržiavania nového predpisu bude dohliadať 150 novonainšta­lovaných kamier. Nerešpektovanie bude barcelonská polícia pokutovať sumou 150 eur. Do marca bude však platiť prechodné obdobie, keď budú motoristi zo strany polície na porušenia zákazu len upozornení. Podnikatelia s príjmom do 8 000 eur ročne budú mať výnimku celý rok 2020.

Zahraniční motoristi so staršími autami síce do centra Barcelony budú môcť vojsť, ale len za predpokladu, že si vybavia povolenie tamojších úradov. Zákaz sa má dotknúť asi 50 000 motoristov. A bude ich viac, keďže katalánska metropola plánuje postupne rozšíriť reštrikciu aj na dodávky, kamióny a autobusy. Radikálnosť krokov vyplýva z hrozivých štatistík znečistenia ovzdušia. Od roku 2002 sa Barcelona ani raz nedostala pod stanovené limity Európskej únie. Španielske ministerstvo zdravotníctva dokonca tvrdí, že smog v meste mal v rokoch 2010 až 2017 na svedomí 424 úmrtí.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #barcelona #zákaz #naftové autá #dieselové autá
Články podľa značiek