Toyota Woven City: Toyota postaví mesto hudúcnosti. Bude to živé laboratórium

Na veľtrhu CES v Las Vegas predstavuje Toyota nezvyčajný projekt „Tkaného mesta“. Nejde o fikciu. S výstavbou začne už budúci rok. Domov v ňom nájde 2 000 ľudí.

10.01.2020 19:00
debata
Nádherné mestečko Woven City vyrastie na úpätí... Foto: Toyota
Toyota Woven City Project - 2020 Nádherné mestečko Woven City vyrastie na úpätí magickej hory Fudži. Energeticky bude plne sebestačné.

Nebýva zvykom, aby sa automobilka pustila do architektúry či dokonca do urbanizmu. Najväčší svetový výrobca áut, japonská Toyota, to však myslí vážne. Na veľtrhu spotrebnej elektroniky prezentuje projekt mesta blízkej budúcnosti, takzvaného Woven City. Tkané mesto má byť uhlíkovo neutrálne a využívať veternú, slnečnú a geotermálnu energiu a tiež energiu vodíkových palivových článkov. Nejde o žiadnu fikciu. Stavebné práce na pozemku s rozlohou 708 000 štvorcových metrov a výhľadom na monumentálnu horu Fudži odštartujú už na budúci rok. Domov v ňom nájde 2 000 ľudí, nielen samotní obyvatelia vybraný zo zamestnancov Toyoty, ale aj vedci, ktorí budú testovať a rozvíjať svoje nápady.

Doprava bude vo Woven City rozdelená do troch... Foto: Toyota
Toyota Woven City Project - 2020 Doprava bude vo Woven City rozdelená do troch vzájomne pretkaných zón – pre chodcov, mikromobilitu a autonómne vozidlá.

„Tkané mesto bude miestom, kde ľudia žijú, pracujú, relaxujú a zúčastňujú sa života v živom laboratóriu,“ hovorí prezident Toyoty Motor Akio Toyoda. Toyota verí, že Woven City sa stane príkladom pre výstavbu nových miest. Na projekte spolupracovala s dánskou architektonickou kanceláriou BIG-Bjarke Ingels Group slávneho architekta Bjarke Ingelsa, ktorý nechal svoju stopu napríklad na novom World Trade Centre v new Yorku alebo na novom centre spoločnosti Google. Architekti celkom „preprogramovali“ súčasný princíp fungovania ulíc. Mobilitu rozdelili do troch zón. Primárna cesta bude slúžiť výlučne rýchlejším autonómnym vozidlám s nulovými emisiami.

Architekti v Tkanom meste spojili tradičné... Foto: Toyota
Toyota Woven City Project - 2020 Architekti v Tkanom meste spojili tradičné materiály ako miestne drevo s najpokrokovejšími technológiami – robotikou, autonómiou či umelou inteligenciou v domácnostiach.

Toyota počíta s autonómnymi „kontajnermi“ e-Palette, ktoré môžu prepravovať ľudí či tovar. Druhá úroveň bude promenádou pre mikromobilitu, teda pre bicykle alebokolobežky. Tretia úroveň bude čosi ako lineárny park pre chodcov, bude určená na pohyb a relax. Nadväzovať bude na ekologický koridor mieriaci k hore Fudži a do údolia Susono. Všetky tri typy ulíc sú vzájomne popretkávané tak, aby tvorili organickú sieť, ktorá prispeje k rýchlejšiemu testovaniu autonómnych technológií. Budovy budú využívať ako stavebný materiál drevo z miestnych zdrojov. Spracované má byť tradičnými metódami japonských stolárov. Strechy budú pokryté solárnymi panelmi. Flóra bude navrhnutá tak, aby bolo mesto zelené po celý rok.

Tradícia sa tu spojí s najmodernejšími technológiami – robotikou a umelou inteligenciou. „V dobe, keď technológia nahrádza a odstraňuje naše tradičné miesta fyzických stretnutí, sme izolovanejší ako kedykoľvek predtým. Tkané mesto je však navrhnuté tak, aby umožňovalo technológiami posilňovať osobný kantakt,“ hovorí Ingels. Tvorcovia dúfajú, že návrh podporí budovanie podobných komunít.„Predstavte si inteligentné mesto, ktoré vedcom a inžinierom umožňuje slobodne testovať nové technológie, ako sú autonómia, osobná mobilita, robotika či umelá inteligencia v prostredí skutočného sveta,“ hovorí Akio Toyoda.
Toyota Woven City Project - 2020
Toyota Woven City Project - 2020
+5Toyota Woven City Project - 2020

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Toyota #mesto #architekrúra #Woven City
Články podľa značiek