Carlos Ghosn: ‘Japonský systém porušuje ľudské práva‘, povedal po úteku bývalý šéf Nissanu a Renaultu

Bývalý predseda správnej rady japonskej automobilky Nissan Carlos Ghosn, ktorý koncom decembra utiekol z Japonska, kde čelí obvineniu z finančných deliktov, obvinil na tlačovej konferencii v Bejrúte japonských vyšetrovateľov z porušovania svojich práv.

08.01.2020 20:45
debata (1)
Carlos Ghosn usporiadal v Bejrúte prvú tlačovú... Foto: SHUTTERSTOCK
Carlos Ghosn Carlos Ghosn usporiadal v Bejrúte prvú tlačovú konferenciu od svojho zatknutia. Japonské trestné súdnictvo vo svojich obvineniach nešetril.

V Libanone, kde dnes usporiadal prvú tlačovú konferenciu od svojho predvlaňajšieho zatknutia v Japonsku, mimo iného povedal, že ho japonskí vyšetrovatelia vyhrážkami nútili k priznaniu. V krajine svojich predkov tiež zopakoval, že je nevinný. „Nie som tu preto, aby som popisoval ako som opustil Japonsko,“ povedal Ghosn novinárom, ktorý v hojnom počte prišli na tlačovú konferenciu zrejme najmä z tohto dôvodu. „Som tu preto, aby som poukázal na systém, ktorý porušuje tie najzákladnejšie ľudské práva,“ pokračoval podnikateľ, ktorý má brazílske, libanonské aj francúzske občianstvo.

Šeťdesiatpäťročný Ghosn uviedol, že bol v Japonsku vypočúvaný až osem hodín denne bez prítomnosti svojich právnikov. „Ak sa nepriznáš bude to ešte horšie, opakoval mi neustále vyšetrovateľ,“ povedal Ghosn. Vyšetrovateľov tiež kritizoval za to, že mu neumožnili niekoľko mesiacov kontakt s rodinou. Do Libanonu utiekol podľa jeho slov preto, aby chránil rodinu a očistil svoje meno. Jeho manželka Carole Ghosnová je tiež v Libanone a tento týždeň na ňu vydali japonské úrady zatykač kvôli podozreniu z krivej výpovede pred súdom v súvislosti s prípadom jej manžela.

„Som pyšný na to, že som Libanoncom, pretože táto krajina stojí pri mne v ťažkých časoch,“ povedal na úvod tlačovej konferencie. V Bejrúte, kde ho podľa agentúry Reuters mnohí považujú za hrdinu, strávil detstvo. Potom študoval vo Francúzsku, kde odštartoval profesionálnu kariéru. Ghosn je architektom francúzsko-japonskej aliancie Renault-Nissan, do ktorej sa v roku 2016 zapojila aj automobilka Mitsubishi. Po svojom zatknutí v novembri 2018 bol postupne odvolaný z čela správnej rady všetkých troch značiek. V Japonsku je obvinený z niekoľkých trestných činov, mimo iného aj z toho, že nepriznal všetky príjmy a že zneužil firemné peniaze.

Prepustený do domáceho väzenia bol na kauciu s tým, že nesmie opustiť Japonsko, čo sa mu ale za doteraz celkom neobjasnených okolností podarilo. Podľa Ghosna je jeho stíhanie v Japonsku sprisahaním, ktoré malo za cieľ odstrániť ho z vedenia automobilky Nissan, pretože sa snažil o užšiu integráciu tejto spoločnosti s automobilkou Renault. Podľa slov jeho právnikov mal byť odsunutý z vedenia, aby svojimi aktivitami neohrozil nezávislosť Nissanu, jednej z vlajkových lodí japonského priemyslu. „Niektorí z mojich japonských priateľov si myslia, že jediným spôsobom ako sa zbaviť vplyvu Renaultu na Nissan, bolo zbaviť sa mňa,“ povedal dnes Ghosn.

„Môžem vám povedať, čo sa deje v japonskej vláde. Môžem vám dať aj mená, ja tých ľudí poznám. Ale som v Libanone, ktorý rešpektujem,“ dodla Ghosn s tým, že nechce ohroziť vzťahy krajiny svojich predkov s Japonskom. Japonská prokuratúra v reakcii na jeho slová, komplot odmietla. „Carlos Ghosn uprchol z Japonska spôsobom, ktorý by sám o sebe mohol byť považovaný za zločin. Vo svojich prehláseniach na tlačovej konferencii svoje činy neoľutoval,“ uviedla tokijská prokuratúra. Ghosn podľa nej vo svojich obvineniach absolútne ignoruje vlastné chovanie a jeho jednostranná kritika japonského trestného súdnictva je „neprijateľná“.

Ghosn na tlačovej konferencii tiež uviedol, že Libanonu môže ponúknuť svoje skúsenosti. Blízkovýchodná krajina sa totiž v súčasnosti stretá s hlbokou ekonomickou a finančnou krízou. Ako povedal, nemá politické ambície, avšak „ak budem požiadaný, aby som využil svoje skúsenosti a pomohol svojej krajine, som pripravený“. Nechce však vraj žiadnu politickú funkciu. Libanonské úrady už prevzali od Interpolu na Ghosna zatykač s varovaním červeného stupňa, čo je žiadosť o pomoc s lokalizáciou a zatknutím podozrivého z trestného činu. Libanon však nemá s Japonskom uzavretú dohodu o vydávaní občanov a podľa expertov je málo pravdepodobné, že by Ghosna do Japonska vydal.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #Nissan #Libanon #Renault #Mitsubishi #Bejrút #Carlos Ghosn
Články podľa značiek