Renesancia 30-ročných traktorov? Farmári nové nechcú, ceny starých rastú

Kým pri autách sa z dôvodu vysokej regulácie emisií a bezpečnosti novým technológiám nevyhneme, v poľnohospodárstve sa to dá obísť. Farmári sa stále viac obzerajú po starom dobrom hardvéri zo sedemdesiatych a osemdesiatych rokov, ktorý urobí tú istú prácu za neporovnateľne nižšiu cenu a bez drahého servisu.

13.01.2020 16:00
debata (6)
Staré traktory majú neporovnateľne lacnejší... Foto: John Deere
John Deere - traktor Staré traktory majú neporovnateľne lacnejší servis a vďaka stále dostatočnému výkonu dokážu urobiť rovnakú prácu za zlomok ceny.

Moderné technológie zasiahli aj poľnohospodárstvo. Súčasné traktory sú priam nabité elektronikou. Dokážu síce pracovať efektívne, tie najmodernejšie dokonca čiastočne autonómne, ale sú nesmierne drahé a rovnako aj ich servis. Farmárom to začína prekážať. Podľa webu Jalopnik sa v USA začal prejavovať najprv trend nelegálnych hackerských úprav a teraz dokonca trend rastúceho dopytu po starých traktoroch. Ceny jednoduchých strojov vyrobených pred rokom 1990 povážlivo stúpajú.

Potvrdzuje to aj príklad farmára Krisa Folanda z Minnesoty. Ten pestuje pšenicu, kukuricu a sójové bôby asi na 2 000 hektároch neďaleko Halmy. Keď si však naposledy kupoval traktor, rozhodol sa pre starý John Deere 4440 z roku 1979! Za ušetrené prostriedky ho doplnil satelitným systémom. Prečo to urobil? Za starý stroj dal 18 000 dolárov, pričom nový John Deere by ho vyšiel na 150 000. Foland navyše nepotrebuje počítač, aby ho opravil. Servis si urobí sám alebo ho zverí svojmu technikovi.

Foland tvrdí, že starý traktor má dostatočný výkon, aby urobil potrebnú prácu. Samotný hardvér sa totiž za desaťročia až tak nezmenil. Pribudla len zložitá elektronika, ktorá si vyžaduje odbornú pomoc, často za tisíce dolárov, alebo nelegálne zásahy zo strany hackerov, čím však padá záruka. „Ak sa nový traktor pokazí, nezaobíde sa to bez technika s počítačom,“ tvrdí ďalší farmár. Závislosť od drahého servisu poľnohospodárov jednoducho odrádza od nových strojov. Ceny tých starých tým však prudko rastú. Za stroj z konca osemdesiatych rokov zaplatíte aj 60 000 dolárov, stále sa to však oplatí.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #traktory
Články podľa značiek