Pätina majetku Carlosa Ghosna je preč. Koľko stál jeho útek do Libanonu?

Bývalý šéf Aliancie Renault-Nissan za svoj útek z Japonska do Libanonu zaplatil približne 18 až 20 miliónov dolárov. Vypočítal to britský Financial Times. Celkovo tak Ghosn za útek v puzdre na aparatúre vzdal pätiny svojho majetku. Pred útekom sa majetok bývalého šéfa aliancie odhadoval na úrovni 120 miliónov dolárov.

13.01.2020 20:00
debata (1)
Carlos Ghosn mal majetok pravdepodobne vo výške... Foto: SITA/AP
Carlos Ghosn Carlos Ghosn mal majetok pravdepodobne vo výške 120 miliónov dolárov. Už je menší.

Bývalý šéf Aliancie Renault-Nissan za svoj útek z Japonska do Libanonu zaplatil približne 18 až 20 miliónov dolárov. Vypočítal to britský Financial Times. Celkovo sa tak Ghosn za útek v puzdre aparatúry vzdal pätiny svojho majetku. Pred útekom sa majetok bývalého šéfa aliancie odhadoval na úrovni 120 miliónov dolárov.

Oficiálne náklady na útek z japonského domáceho väzenia do krajiny na Blízkom východe nie sú známe. Magazín Financial Times sa náklady pokúsil vypočítať na základe verejne známych informácií. Tie následne konzultoval s bezpečnostnými agentúrami špecializujúcimi sa na podobné akcie. Má ísť o najlepšie agentúry, ktoré svojich zamestnancov získavajú aj z armádneho prostredia.

Bývalý predseda predstavenstva Nissanu a šéf aliancie na svoj útek nevyužil pravidelné letecké linky. Z Japonska sa prepravil súkromnými lietadlami, ktorých prenájom podľa predpokladov netvoril podstatnú časť výdavkov.

Financial Times predpokladá, že najväčšiu časť z výdavkov zhltli odmeny ľudí, ktorí Ghosnovi pomáhali. Britskí novinári v spolupráci s expertmi tvrdia, že útek musel Ghosn plánoval približne šesť mesiacov a na realizáciu musel využiť minimálne desiatich špičkových expertov.

Podobné informácie pred časom priniesol aj americký denník The Wall Street Journal. Podľa jeho zistení mal Ghosnovi pomôcť istý Michael Taylor, bývalý príslušník americkej špeciálnej jednotky U. S. Army Special Forces, známej aj ako Zelené barety.

Investícia do ľudí a logistiky sa Carlosovi Ghosnovi evidentne vyplatila. Útek z domáceho väzenia prebehol hladko. Bezpečnostné kamery zachytili Ghosna ako opúšťa prenajatý dom v Japonsku 28. decembra minulého roku.

Odtiaľ sa mal prepraviť na regionálne letisko Osaka Kensai, ktoré je vzdialené od domu 480 km. Na letisku sa Ghosn ukryl do puzdra na aparatúru a letel súkromným lietadlom do Turecka na Atatürkovo letisko. Následne prestúpil do iného lietadla a dostal sa do Libanonu, na ktorého územie vstúpil legálne.

Medzinárodný zatykač Japonsko vydalo už aj na manželku Carlosa Ghosna. Japonská polícia môže stíhať všetkých, ktorí sa na úteku podieľali. The New York Times tvrdí, že turecká polícia zatkla pilotov lietadla, ktoré previezlo Ghosna z Japonska do Turecka.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Nissan #Renault #Carlos Ghosn
Články podľa značiek