Yank Technologies: Nový indukčný systém umožní nabíjať mobil kdekoľvek v aute

Doterajšie bezdrôtové nabíjanie telefónov v autách umožňuje čerpať energiu len jedinému mobilu. Aj to iba na podložke na to určenej. Zmeniť by to mohla technológia amerického startupu.

15.01.2020 16:00
debata
Nová technológia bezdrôtového nabíjania... Foto: Yank Technologies
Yank Technologies - indukčné nabínajnie Nová technológia bezdrôtového nabíjania zariadení v aute by mohla napájať nielen smartfóny, ale dokonca aj niektoré elektrické komponenty auta. Tým by sa zjednodušila celá elektroinštalácia.

Bezdrôtové nabíjanie telefónov v autách už nie je žiadnou novinnkou. Rozšírilo sa rýchlosťou blesku aj do áut najnižších tried. Má však stále obmedzenia. Do boxu s indukčnou cievkou sa zmestí jediné zariadenie. Americký startup YankTechnologies má pritom omnoho sofistikovanejšie riešenie, ktoré predstavuje na veľtrhu spotrebnej elektroniky CES v Las Vegas. Nabíjačku robí v podstate z celej kabíny auta. Stačí doň nastúpiť a váš telefón, tablet alebo iné zariadenie podporujúce indukčné nabíjanie začne okamžite čerpať energiu.

Tá už nepochádza z indukčnej platne, ktorá sa zväčša nachádza na stredovej konzole, ale z antény, ktorá šíri elektromagnetický signál. Na nabíjanie dokonca stačí nižšia úroveň signálu, ako vysielajú samotné mobilné telefóny. Takže technológia by nemala mať negatívne zdravotné následky. Zosilňovače šíria signál po celom interiéri, čo znamená, že systém zvláda nabíjať viac zariadení súčasne. Váš mobil pritom môže ostať vo vrecku. Systém je taký výkonný, že teoreticky dokáže napájať energiou šírenou vzduchom aj niektoré palubné systémy.

Napríklad ovládanie sedadiel, diódy, senzory a podobne. Pre budúcnosť áut by to znamenalo potenciálne odstránenie množstva zložitej kabeláže a zníženie cien elektrických komponentov. Yank Technologies verí, že pre komerčné využitie bude technológia pripravená do dvoch až štyroch rokov a tvrdí, že je kompatibilná s akoukoľvek značkou vozidiel. K podpisu zmluvy s konkrétnou automobilkou alebo veľkým dodávateľom do automobilového priemyslu ale zatiaľ nedošlo. Veľtrh CES v Las Vegas by to však mohol zmeniť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #smartfóny #mobily #CES Las Vegas 2020 #Yank Technologies #indukčné nabíjanie
Články podľa značiek