Toyota potvrdila príchod ‘Yarisu SUV‘. Máme skicu

Nemá ísť len o Yaris so zdvihnutým podvozkom. Platforma bude síce rovnaká, ale novinka dostane autonómny dizajn. Postaví sa pod CH-R.

16.01.2020 20:00
debata
Prvá oficiálna skica naznačuje, že nové malé... Foto: Toyota
Toyota Yaris SUV - prvá skica 2020 Prvá oficiálna skica naznačuje, že nové malé SUV na platforme Yarisu bude mať úplne autonómny dizajn a výrazný charakter.

To, čo sa už dlho šuškalo, je dnes potvrdené. Toyota príde s novým malým SUV, alebo ak chcete, skôr crososverom na báze Yarisu. Japonská automobilka tak v európskom portfóliu doplní priestor, kde dnes úraduje napríklad Peugeot 2008 alebo Renault Captur. Základy si požičia z novučičkého Yarisu. Zdieľať teda budú spoločnú platformu TMGA GA-B. Rozhodne však nemá ísť len o outdoorovú verziu populárneho mestského modelu.

„Na finálnu podobu tohto auta už nebudete dlho čakať a sami sa presvedčíte, že to nebude iba Yaris s plastovou ochranou karosérie a väčšou svetlou výškou, ale celkom nové a výrazné SUV segmentu B s vlastnou osobnosťou,“ prezradil na tému novinky Matt Harrison, viceprezident európskej Toyoty. Potvrdzuje to aj prvá zverejnená skica profilu, kde by ste paralelu s Yarisom hľadali len ťažko. Tvar zadného stĺpika evokuje skôr ostrý 3-dverový Yaris GR. A potom sú tu výrazné blatníky a prahy.

Pod kapotou by sa mohli objaviť 3-valce z nového Yarisu. Základom by teda mohol byť atmosférický motor s objemom 1,0 litra a nad ním väčší 3-valec s objemom 1,5 litra s variabilným časovaním ventilov, odvodený zo 4-valcov pre Corollu. Na vrchol sa postaví hybridná verzia 1,5 Hybrid Dynamic Force. Toyota očakáva, že Yaris a jeho súrodenec v triede SUV si už v roku 2025 privlastnia 30-percentný podiel európskych predajov značky. Výrobu off-roadového Yarisu zabezpečí závod vo francúzskom Valenciennes, po boku bežných Yarisov.

Nepotvrdili sa teda špekulácie o tom, že by novinka skončila na linkách v českom Kolíne. Závod TPCA, ktorý po ukončení spolupráce Toyoty a PSA prevezme v roku 2021 pod svoje krídla výlučne japonská strana, bude naďalej vyrábať nástupcu Ayga a tiež nový Yaris. A kedy sa malé SUV predstaví verejnosti? Tak to zatiaľ Toyota neprezradila. Ak však berieme slová Matta Harrisona o neďalekom odhalení dizajnu vážne, mohlo by sa tak stať už na jarnom autosalóne v Ženeve. Minimálne v podobe konceptu alebo prototypu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Toyota #SUV #Toyota Yaris
Články podľa značiek