Happy End: 36 ‘hrdzavých‘ Corviet je zachránených. Mieria do aukcie

Táto skorodovaná kolekcia kultových Chevrolettov Corvette má zvláštnu históriu. Zakrátko zamieri pod aukčné kladivko. Mala by sa premeniť na milióny dolárov.

17.01.2020 20:00
debata (1)
Mať 36 Chevroletov Corvette je skutočným... Foto: Resto Mods
Chevrolet Corvette - zachránená zbierka 36 kusov Mať 36 Chevroletov Corvette je skutočným chlapským snom. Ten sa splnil obyčajnému stolárovi Dennisovi Amodeovi, ktorý ich vyhral v súťaži. Autá ale hneď predal newyorskému umelcovi.

Ak by ste boli majiteľom ikonického Chevrolettu Corvette, asi by ste si ho dobre strážili kdesi v klimatizovanej garáži. Týchto 36 kusov malo ale celkom iný osud. A veľmi čudesný. V roku 1989 ich získal akýsi Dennis Amodeo, celkom obyčajný stolár z Long Islandu. Vyhral ich v telefonickej súťaži televíznej stanice VH1. Tá si vzala do hlavy, že daruje jednému zo svojich poslucháčov celú zbierku týchto áut, pričom každý exemplár bude zastupovať jeden modelový rok. Nie je to žiadna „kačica“. Stanica naozaj investovala 610 000 dolárov na ich nákup. Peniaze sa mali vrátiť za spoplatnené hovory.

Peter Max Finkelstein plánoval autá použiť ako... Foto: Resto Mods
Chevrolet Corvette - zachránená zbierka 36 kusov Peter Max Finkelstein plánoval autá použiť ako „plátno“ pre svoje výtvarné diela. Nikdy to ale neurobil. Autá chátrali od roku 1990 až do roku 2014.

To sa napokon aj stalo a autá skončili pred domom Dennisa Amodea. A hoci išlo o chlapskú výhru snov, povedal si, že je lepšie mať peniaze ako tridsaťšesť športiakov. Celú zbierku obratom predal za 250 000 dolárov newyorskému pop-artovému umelcovi Petrovi Max Finkelsteinovi s nemeckými koreňmi. Ten sa o ňu totiž zaujímal, pretože plánoval použiť vozidlá ako objekty pre svoje pestrofarebné, priam psychedelické výtvarné zámery. To sa ale nikdy nestalo. Vozidlá síce v roku 1990 kúpil, ale dotyk jeho štetca nikdy nepocítili. Ostali stáť celé desaťročia v rôznych skladovacích priestoroch.

Medzi desiatkami áut sa skrýva aj poklad v... Foto: Chevrolet
Chevrolet Corvette - zachránená zbierka 36 kusov Medzi desiatkami áut sa skrýva aj poklad v podobe prvej generácie z roku 1953.

To sa, samozrejme, podpísalo na ich stave, ktorý sa z roka na rok zhoršoval. Zaujímavé je, že napriek tomu ich Max nikdy predať nechcel. V roku 2010 sa dokonca v jednom z rozhovorov zmienil, že plánuje zbierku rozšíriť o minimálne 14 ďalších exemplárov, aby ich bolo presne päťdesiat. Lenže ani to nestalo a navyše sa podľa informácií New York Times Max zaplietol do podvodov s umením. Nakoniec v roku 2014 kontroverzný umelec názor zmenil a celú zbedačenú zbierku predal investorovi Petrovi Hellerovi. Ten sľúbil, že corvettám prinavráti ich pôvodný lesk. A naozaj sa pustil do práce.

Na renovácii kolekcie pracuje už šesť rokov... Foto: Chevrolet
Chevrolet Corvette - zachránená zbierka 36 kusov Na renovácii kolekcie pracuje už šesť rokov investor Peter Heller. Tá sa blíži ku koncu.
Kým niektoré autá boli v dobrom stave a stačilo z nich utrieť prach, ktorý ich chránil pred koróziou, či vymaniť pár hadíc a batériu, iné si vyžadovali aj viac ako rok intenzívnych prác. Renovácia prebiehala celých šesť rokov a dnes blíži sa ku koncu. V budúcom roku by mali športové legendy amerického automobilového priemyslu zamieriť pod aukčné kladivko. Heller si sľubuje, že investované peniaze sa mu vrátia. Kolekcia totiž obsahuje aj vzácne kúsky, ako napríklad prvú generáciu roadsteru z roku 1953, ktorá má sama osebe hodnotu niekoľko stotisíc dolárov alebo vzácnu druhú generáciu z roku 1963 s deleným zadným oknom.
Chevrolet Corvette - zachránená zbierka 36 kusov
Chevrolet Corvette - zachránená zbierka 36 kusov
+11Chevrolet Corvette - zachránená zbierka 36 kusov

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Chevrolet #Chevrolet Corvette
Články podľa značiek