Jaguar: Sedadlá budúcnosti budú simulovať chôdzu. Bolesť má byť minulosťou

Jaguar prežíva zložité obdobie, no neprestáva investovať do nových technológií. A tie nemusia nutne súvisieť s elektromobilitou či autonómnym riadením. Prekvapuje predstavením sedadiel budúcnosti, ktoré by mali byť nielen komfortné, ale aj zdravé.

27.01.2020 16:00
debata
Princíp simulácie chôdze spočíva v činnosti... Foto: Jaguar
Jaguar - sedadlo Shape shifting Seat Princíp simulácie chôdze spočíva v činnosti aktuátorov zabudovaných v sedacej časti sedadla. Tie sa pohybujú podobne ako svaly pri chôdzi.

Predaje Jaguaru v poslednom čase padajú. Nedarí sa dokonca ani európskemu a zároveň svetovému autu roka 2019 – elektrickému Jaguaru I-Pace. Ani zďaleka nenapĺňa očakávania. Masový odbyt SUV, ktoré pred pár rokmi pozdvihli britskú značku, už tiež na zákazníkov nepôsobia práve ako magnet. Takže automobilka prežíva jedno zo zložitejších období. Navyše jej hrozia vysoké pokuty za nadlimitné gramy CO2. Napriek tomu investuje do technológií, ktoré pravdepodobne nemajú šancu zvrátiť tento stav, hoci pravdupovediac, sú zaujímavé.

V rámci projektu Destination Zero vzniklo niekoľko nápadov, ktoré majú prispieť k bezpečnejšej a zdravšej spoločnosti. Napríklad systém na potlačenie nevoľnosti počas cestovania alebo na zníženie rizika prechladnutia a chrípky pomocou použitia ultrafialového žiarenia. A teraz Jaguar pridáva systém Shape-shifting Seat, teda sedadlo, ktoré bude ľudské telo podporovať simuláciou chôdze. Jaguar má totiž k dispozícii štatistiky, ktoré hovoria, že priemerný britský šofér absolvuje v aute týždenne približne 235 km, čo znamená nielen hodiny strávené v pozícii sedu, ale aj ochabnutie svalstva, bolesti chrbta, nôh a krčnej chrbtice.

Sedadlo Shape-shifting Seat má tieto negatívne následky zmierniť. V podstate ide o istú verziu masážnych sedadiel, vybavených viacerými individuálne ovládanými aktuátormi v samotnom „sedáku“. Tie sa budú rytmicky pohybovať tak, aby napodobňovali záťaž svalov a v mozgu vytvárali ilúziu chôdze. Telo by tak malo počas dlhého sedenia menej degradovať. „Blahobyt našich zákazníkov je podstatou nášho výskumu. Využívame všetky znalosti na vývoj sedadla s použitím inovatívnych technológií, ktoré majú pomôcť ľuďom na celom svete,“ povedal Steve Iley, vedúci lekársky pracovník spoločnosti. Kedy sa nové sedadlá objavia v sériovej produkcii však neprezradil.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jaguar #Jaguar Land Rover
Články podľa značiek