Nemci protestujú aj proti Tesle! Gigatováreň im má ukradnúť vodu

Nemci počas uplynulej soboty protestovali proti výstavbe gigatovárne neďaleko Berlína. Aktivisti tvrdia, že Tesla im chce „ukradnúť vodu“. Neďaleko protestu proti výstavbe sa v tom istom čase konalo zhromaždenie, na ktorom iná skupina obyvateľov výstavbu továrne vítala. Nemci v posledných mesiacoch protestovali proti SUV vozidlám aj proti baniam.

21.01.2020 20:00
debata (2)
Tesla zatiaľ v Európe gigatováreň nemá. Tú v... Foto: Tesla
Tesla - Gigafactory Šanghaj Tesla zatiaľ v Európe gigatováreň nemá. Tú v Šanghaji otvorila v roku 2018.

Na okraji Berlína, v miestach, kde má vzniknúť nová továreň, sa zhromaždilo približne 250 Nemcov. Tí sa okrem zásob pitnej vody obávajú aj o voľne žijúcu zver a zvýšenie hustoty premávky. „Sme tu, sme hluční, pretože Tesla nám kradne našu vodu,“ tvrdili protestujúci.

Protesty spustili podrobné plány americkej automobilky, ktoré boli zverejnené začiatkom tohto mesiaca. Tesla chce neďaleko Berlína vyrábať pohonné jednotky a batérie pre svoje vozidlá. Pôjde o prvú továreň automobilky v Európe, ktorá sa bude nachádzať v domovskej krajine najsilnejších európskych automobiliek, akými sú VW, BMW a Mercedes. Tesla si zvolila pre výstavbu nového zariadenia práve Nemecko aj napriek tomu, že v strednej a východnej Európe by prevádzka továrne bola pravdepodobne lacnejšia.

Podľa 27-ročnej environmentálnej aktivistky Anne Bach bude gigatováreň spoločnosti Tesla spotrebúvať viac ako 300 metrov kubických vody za hodinu, čo ohrozí zásoby vody v danej oblasti. „Nie som proti Tesle. Je to o tejto lokalite. Je to potrebné v lesnej oblasti, ktorá je chránenou prírodnou zónou?“ povedala aktivistka. V lokalite Gruenheide vzniklo občianske združenie, ktoré je proti výstavbe továrne. „Nemôžem pochopiť, prečo od začiatku nebola vybraná iná lokalita,“ povedal člen občianskeho združenia Frank Gersdorf, ktorý upozorňuje na vzácny ekosystém a klimatické zmeny.

Protesty sa konali po tom, ako brandenburská vodohospodárska spoločnosť varovala pred problémami, ktorým môže čeliť továreň Tesly. Podľa spoločnosti by gigatováreň mala trpieť „rozsiahlymi a vážnymi problémami so zásobovaním pitnou vodou a s odvádzaním odpadovej vody“. Okrem problémov s vodou má nová fabrika ohroziť aj voľne žijúcu zver v okolí. Na jej výstavbu je potrebné vyrúbať približne 300 hektárov lesa. Miestni obyvatelia sa taktiež boja veľkého nárastu premávky na neďalekej diaľnici a v priľahlých obciach.

V továrni pri Berlíne začne výroba akumulátorov... Foto: Tesla
Tesla Y - 2019 V továrni pri Berlíne začne výroba akumulátorov a pohonného ústrojenstva pre Model Y.

Neďaleko protestujúcich sa zhromaždilo približne 20 ľudí, ktorí, naopak, vítali výstavbu továrne. Miestny obyvateľ Bernd Kutz uviedol, že Tesla prinesie zlepšenie života v oblasti, vytvorí pracovné príležitosti a dá šancu mladým ľuďom. „Som tu, pretože nerozumiem tým demonštrantom, ktorí kričia. Prečo musí byť vždy všetko negatívne?“ povedal Kutz.

Gigatováreň v Nemecku má produkovať batérie a pohonné jednotky, ktoré budú spočiatku dodávané pre SUV Model Y. Rovnako má neďaleko Berlína prebiehať finálna montáž Modelu 3. Investície do výstavby fabriky majú dosiahnuť 4 miliardy eur. Cieľom je ročná produkcia pol milióna vozidiel. V novej továrni by malo nájsť prácu až 4-tisíc zamestnancov.

V Nemecku sa množia protesty, ktorých účastníci chcú dosiahnuť zlepšenie životného prostredia. V júni minulého roku sa v západnej časti Nemecka v spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko zoskupilo približne 1 600 klimatických aktivistov, ktorí protestovali proti ťažbe uhlia. Rovnako v minulom roku aktivisti vtrhli na autosalón vo Frankfurte, kde pri vystavených automobiloch značiek VW a BMW protestovali proti súčasnému stavu automobilového priemyslu. V druhej polovici roka 2019 si niektorí majitelia vozidiel typu SUV našli v Nemecku za stieračom svojich automobilov list papiera, ktorý na prvý pohľad vyzeral ako pokuta. Išlo o informačný leták. Aktivisti ním chceli poukázať na vysoké množstvo vyprodukovaných emisií a zvýšené riziko tragických dopravných nehôd.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #protest #Tesla #Gigafactory
Články podľa značiek