Tesla C: Je toto nový lacný masový hatchback z Číny?

Počas slávnostného otvorenia Gigafactory v Šanghaji sa na projekcii objavila aj skica neznámeho modelu. S najväčšou pravdepodobnosťou ide o podobu plánovaného hatchbacku Tesla C. Ten má zaútočiť na rozrastajúcu sa rodinu konkurenčných elektromobilov, najmä však na Volkswagen ID.3.

24.01.2020 19:00
debata
Nový hatchback by mal bodovať najmä priaznivou... Foto: Tesla
Tesla C - skica 2020 Nový hatchback by mal bodovať najmä priaznivou cenou. Stáť za ňou bude lacnejší čínsky vývoj aj lacnejšia čínska výroba.

O hatchbacku Tesla C sa začalo šuškať už v roku 2018. Vtedy mala ale Tesla celkom iné problémy, ako promovať plány na ďalší nový model. Stačili sľuby o crossoveri Y, kamióne Semi a novom Roadsteri. S obrovskými ťažkosťami totiž rozbiehala výrobu liftbacku Tesla 3. Nakoniec to však dokázala a koncom vlaňajšieho roka sa jej dokonca podarilo spustiť v predstihu výrobu modelu 3 aj v novučičkej čínskej Gigafactory 3 v Šanghaji, ktorú vybudovala za rekordných desať mesiacov. Počas slávnostného otvorenia závodu šéf automobilky Elon Musk prezradil, že v Číne Tesla vybuduje aj vývojové a štylistické centrum, kde vznikne nový globálny model. Do hry sa tak opäť vracia téma lacného hatchbacku.

Počas prezentácie sa dokonca na plátne objavila skica neznámeho modelu. Ten síce automobilka nijako nekomentovala, ale s najväčšou pravdepodobnosťou ide práve o Teslu C. Tá nemá za úlohu nič menšie, ako konkurovať Nisanu Leaf, BMW i3, no najmä novému elektrickému VW ID.3, ktorý sa predstavil koncom vlaňajšieho roka a k prvým zákazníkom zamieri koncom toho súčasného. Tesla C sa však objaví na trhu až v roku 2022, čo znamená, že počet jej konkurentov vzrastie. Do sveta elektromobilov totiž masovo vstupujú aj ďalšie značky ako Audi, Seat, Honda, Mazda a mnoho ďalších.

Musk sa však spolieha, že Tesla C bude bodovať najmä nízkou cenou. Tá má byť práve výsledkom lacnejšieho čínskeho vývoja, lacnejšej čínskej produkcie aj lacnejších batérií, ktoré Tesle dodáva spoločnosťou Panasonic. Šéf Elon Musk predpokladá, že v roku 2022 klesne cena jednej kWh kapacity akumulátorov na 77, zo súčasných približne 100 eur. Z Číny by sa mala následne Tesla C rozbehnúť do celého sveta vrátane Európy. „Myslím si, že Čína má jedných z najlepších návrhárov a ich produkt bude nakoniec docenený na trhoch celej planéty,“ povedal Musk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Tesla #Tesla C
Články podľa značiek