Bankrot Nissanu? Carlos Ghosn mu dáva tri roky

Podľa Nobuo Gohara, obhajcu Carlosa Ghosna, sa bývalý šéf aliancie Renault-Nissan pred svojím útekom z Japonska vyjadril o možnom bankrote japonskej automobilky. Dôvody však neuviedol.

25.01.2020 16:00
debata (1)
Automobilka Nissan sa k údajným predpovediam... Foto: SITA/AP
Carlos Ghosn Automobilka Nissan sa k údajným predpovediam Carlosa Ghosna o bankrote odmietla vyjadriť.

Bývalý predseda a výkonný riaditeľ aliancie Renault-Nissan Carlos Ghosn predpovedal minulý rok v sérii rozhovorov so svojím obhajcom Nobuo Goharom čierne vyhliadky pre japonskú automobilku Nissan. „Povedal mi, že Nissan pravdepodobne zbankrotuje do dvoch až troch rokov,“ uviedol Gohara, ktorý v stredu usporiadal tlačovú konferenciu v Tokiu, v súvislosti s jeho rozhovormi s uniknutým Ghosnom. Ghosn však Goharovi neposkytol vysvetlenie, prečo by mal mať Nissan tak obrovské ťažkosti.

Gohara povedal, že sa stretol s Ghosnom a robil s ním päťkrát pohovor počas dvojmesačného obdobia, tesne predtým, ako utiekol do Libanonu. Plánoval vydať knihu ešte pred aprílovým súdnym procesom, ku ktorému už zrejme nedôjde. Gohara sa naposledy stretol s Ghosnom dva dni pred decembrovým útekom do Bejrútu. Advokát povedal, že má povolenie od Ghosna zverejňovať podrobnosti o ich rozhovoroch. Podobne ako Ghosn patrí aj Gohara ku kritikom japonského súdneho systému, ktorý pravidelne označuje ako „rukojemnícky“.

Azusa Momose, hovorkyňa Nissanu, sa ku Goharovým tvrdeniam o možnom bankrote, ktoré majú pochádzať od Ghosna, odmietla vyjadriť. Je ale pravdou, že spoločnosť so sídlom v Jokohame trpí rapídnym poklesom predaja automobilov v Číne aj v Európe, čo ju núti znižovať zisk. Hrozí jej tiež zrušenie 12 500 pracovných miest. Spolu s Ghosnom bol pre podozrenia z podhodnotenia finančných príjmov a využívania prostriedkov firmy na osobné účely zatknutý aj Greg Kelly, bývalý výkonný riaditeľ Nissanu. Podľa Gohara má však dobré šance na preukázanie svojej neviny.

„Ak oslobodia Kellyho, bude to znamenať aj nevinu Carlosa Ghosna, pretože Kelly a Ghosn boli obvinení z rovnakých dôvodov,“ uviedol Gohara. Ghosn strávil v japonskom väzení 130 dní. Vlani ho na vysokú kauciu prepustili, ale za prísnych podmienok. Napríklad možnosti používať počítač len v kancelárii svojho obhajcu. Ghosn však koncom decembra utiekol do Bejrútu, kde vyhlásil, že v Japonsku neveril na spravodlivý a rýchly súdny proces. Stále trvá na tom, že sa stal obeťou sprisahania, pretože pracoval na zlúčení Nissanu a Renaultu, čo sa japonskej strane nepáčilo.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Nissan #Carlos Ghosn
Články podľa značiek