Luca De Meo: Renault má nového šéfa. Zatiaľ ale bez kresla. Ruky mu zväzuje VW

Potvrdené. To, čo bolo verejným tajomstvom sa stáva realitou. Luca De Meo, bývalý šéf Seatu sa stáva novým generálnym riaditeľom francúzskej automobilky Renault. Jeho nástup do funkcie je však komplikovaný. Ruky mu zväzuje konkurenčná doložka s bývalým zamestnávateľom – koncernom Volkswagen.

29.01.2020 19:00
debata
Luca De Meo prešiel výberovým konaním... Foto: Renault
Luca DE Meo Luca De Meo prešiel výberovým konaním predstavenstva Renaultu. Pre značku však bude môcť začať pracovať až od 1. júla. Dovtedy povedie podnik dočasná riaditeľka Clotilde Delbosová.

Charizmatický a žoviálny Talian, bývalý šéf automobilky Seat, Luca De Meo sa oficiálne stáva generálnym riaditeľom automobilky Renault. O tomto veľkom prestupe sa šuškalo už koncom minulého roka a ešte intenzívnejšie začiatkom januára, keď de Meo odstúpil z funkcie v Seate. Do novej funkcie ho schválilo predstavenstvo Renaultu, vedené Jeanom-Dominiquom Senardom. „Luca De Meo je vynikajúci stratég a vizionár rýchlo sa meniaceho automobilového sveta. Vďaka jeho odbornosti ale aj vášni pre autá, je pre skupinu Renault veľkým prínosom, povedal na jeho adresu Seanard.

De Meo sa stáva hlavou francúzskej automobilky v zložitom období, keď sa rozhoduje o budúcnosti aliancie Renault- Nissan. Rozhodovať sa o nej bude aj na kľúčovom stretnutí oboch automobiliek ešte tento týždeň. Paradoxne, De Meo sa jednania nezúčastní. Problémom totiž je, že pre Renault zatiaľ pracovať nesmie. Ruky mu zväzuje konkurenčná doložka, ktorá bola súčasťou jeho menovania do funkcie šéfa Seatu. Podľa francúzskych médií vyprší dohoda s jeho bývalým zamestnávateľom, koncernom Volkswagen, až na konci júna, takže funkciu začne vykonávať najskôr 1. júla.

Dovtedy povedie podnik súčasná prezidentka Clotilde Delbosová, ktorá bola do funkcie menovaná dočasne po náhlom odvolaní Thierra Bollorého, ktorý bol zas touto funkciou poverený po zatknutí Carlosa Ghosna v Japonsku koncom roka 2018. Francúzske média tiež tvrdia, že za „prestup“ De Mea musel Renault zaplatiť koncernu VW odškodné. Iste to nebolo málo, pretože jeho šéf Herbert Diess, sa nedávno vyjadril, že jeho odchod je pre nemeckú automobilku stratou. Tiež to naznačuje, že od De Mea si Renault veľa sľubuje, rovnako ako francúzska vláda, ktorá je hlavným akcionárom automobilky. De Meo ma za sebou extrémne úspešnú kariéru.

Na vedúce kreslo španielskej značky sa posadil v roku 2015 a počas štyroch rokov s ňou zamieril do výšin. I keď pravdupovediac, skvelé výsledky Seatu sa možno kryjú skôr s nástupom nových SUV, na vlne ktorých sa v súčasnosti vezie väčšina automobilových producentov. V každom prípade je Luca De Meo pre Francúzov príťažlivý. Svoju kariéru totiž tento Milánčan odštartoval práve v Renaulte. Potom pracoval pre Toyotu, Fiat, bol šéfom značiek Alfa Romeo a Lancia a od roku 2009 je v službách koncernu VW. Zastupoval pozíciu šéfa marketingu Volkswagenu, až kým sa nestal riaditeľom Seatu. Má teda bohaté skúsenosti, a navyše ovláda päť jazykov, samozrejme, vrátane francúzštiny.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Renault #Seat #Luca de Meo
Články podľa značiek