Neuveriteľné. Autosalón vo Frankfurte už nebude. Hľadá sa ‘pochybná‘ náhrada

Jedna z najrenomovanejších automobilových výstav na svete odchádza po takmer 70 rokoch do minulosti. Prehliadka áut, ktorá sa konala vždy v nepárne roky v mekke európskeho automobilového priemyslu, jednoducho končí. Je rozhodnuté. V roku 2021 žiadny autosalón vo Frankfurte nad Mohanom nebude. A možno už ani žiaden ďalší.

30.01.2020 20:00
debata
Nezúčastniť sa autosalónu vo Frankfurte nad... Foto: IAA
IAA Frankfurt - 2015 Nezúčastniť sa autosalónu vo Frankfurte nad Mohanom bolo pre automobilových výrobcov ešte pred pár rokmi čosi nemysliteľné. Dnes ho mnohé automobilky ignorujú. Vlaňajší ročník bol preto posledným.

Svet sa mení rýchlejšie, ako mnohí očakávali. Kto by veštil zánik autosalónu vo Frankfurte nad Mohanom, toho by ešte pred pár rokmi označili za blázna. Lenže je to tak. Autosalóny nemajú v časoch digitálnych médií na ružiach ustlané. Trpia nezáujmom zo strany výrobcov a následne aj návštevníkov. Sú to spojené nádoby. Ak na autosalóne chýbajú značky, chýbajú aj ľudia. Trpkú príchuť tohto zničujúceho trendu už „ochutnali“ autosalóny v Detroite, Paríži a vlani na jeseň napokon aj vo Frankfurte nad Mohanom. Bola to doslova blamáž.

Na veľtrhu IAA chýbali japonské značky Nissan, Mazda, Subaru, Suzuki, Toyota, Lexus a Infiniti. Ďalej nedorazili americké značky Jeep a Cadillac, francúzske Renault, Citroën, Peugeot a DS, talianske Fiat, Alfa Romeo a Ferrari ani kórejské Kia a SsangYong, Dacia, švédske Volvo ani britskí luxusní výrobcovia značiek Rolls-Royce a Aston Martin. Kedysi slávny veľtrh na najsilnejšom automobilovom trhu Európy sa musel zmieriť aj s poklesom návštevnosti. Tá padla o celú tretinu. Kým ešte v roku 2015 navštívilo salón 932 000 a o dva roky neskôr 810 000 ľudí, vlani to bolo len 560 000 návštev­níkov.

Brány výstaviska sa ešte ani len nestihli nezavrieť a už sa začali šíriť zvesti o nejasnej budúcnosti kedysi najväčšieho autosalónu, ktorý sa konal pravidelne od roku 1951. Obavy sa nakoniec naplnili. A to v tom najčernejšom scenári. Nemecká automobilová asociácia VDA, ktorá je aj organizátorom prehliadky, oznámila, že ďalší ročník autosalónu vo Frankfurte nad Mohanom, plánovaný na rok 2021, ruší. Zdá sa, že to bude definitívny koniec a že žiadna ďalšia automobilová prehliadka sa v meste nad Mohanom už nikdy konať nebude.

VDA však nemieni zložiť zbrane úplne. Autosalón chystá, no nie vo Frankfurte nad Mohanom a nie v podobe akú sme doteraz poznali. Kontrakt medzi nemeckou asociáciou a výstaviskom vypršal, a tak VDA hľadá iné miesto, presnejšie mesto. Alternatívami pre ďalší ročník IAA majú byť Berlín, Hamburg, Kolín na Rýnom, Hannover, Stuttgart či Mníchov. Podľa VDA ponúkli mestá kreatívne nápady, z ktorých sa bude ťažko vyberať ten najlepší. V každom prípade by mal byť víťaz známy v priebehu niekoľkých týždňov. Otázkou však ostáva, či to pomôže.

VDA síce môže vybrať najlepšieho partnera, ale to ešte neznamená, že na to kývnu aj výrobcovia áut. A tí svoj marketing smerujú stále viac do virtuálneho prostredia. Zmena lokality či termínu nemusí byť automaticky úspechom. O čosi podobné sa práve pokúša autosalón v Detroite, ktorý otvorí svoje brány po prvý raz v histórii v júni, namiesto tradičného januárového termínu. Skončiť sa to však môže aj fiaskom. Napokon, problémy má aj jarný autosalón v Ženeve, ktorý sa začína v 5. marca, no už dnes je zrejmé, že na ňom neuvidíme minimálne sedem renomovaných značiek. Časť výstavnej plochy tak zaberie nový vnútorný okruh na testovanie elektromobilov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #VDA #autosalón Frankfurt
Články podľa značiek