JATO: Tesla 3 ‘valcovala‘ decembrové štatistiky. Je 3. najpredávanejším autom v Európe!

Je to tak, decembrovým skokanom sa stala v Európe Tesla 3. Predalo sa z nej viac ako 22 tisíc kusov. Americký elektromobil predbehol len Renault Clio a VW Golf. Ako je to možné?

03.02.2020 06:00
debata (17)
Tesle 3 sa podaril vlani v decembri husársky...
Tesla Model 3 - Požičovňa NextMove Tesle 3 sa podaril vlani v decembri husársky kúsok. Stala sa nielen suverénne najpredávanejším elektromobilom Európy, ale aj tretím najpredávanejším autom bez rozdielu pohonu.

Najnovšie štatistiky agentúry JATO Dynamics priniesli doslova senzáciu. Registrácie v poslednom mesiaci vlaňajšieho roka vyniesli americký elektromobil Tesla 3 až do prvej trojky najpredávanejších áut v Európe. Nemáme tým na mysli rebríček elektromobilov, ale ten celkový, bez ohľadu na druh pohonu. Pre Teslu 3 sa v decembri rozhodlo až 22 118 zákazníkov. Lepšie na tom boli len stálice Renault Clio (27 516 ks. ) na druhom mieste a tradičný víťaz – VW Golf (30 653 ks). Pre Teslu je to nepochybne veľký úspech, ale stoja za ním pomerne neštandardné dôvody. Napokon, celý december bol v oblasti registrácií áut neštandardný.

V poslednom mesiaci roka sa v Európe predalo 1 258 412 nových vozidiel, čo predstavovalo medziročný nárast o neuveriteľných 91 % a absolútny rekord. To sa nestáva len tak. Najmä ak vlaňajšie registrácie klesali od januára prakticky až do septembra. Za turbulentným vývojom stoja, podobne ako v auguste 2018, pri prechode na novú normu WLTP, daňové zmeny. Trh doslova „nafúkli“ Francúzsko (+ 27 %) a Švédsko (109,3 %), ktoré na rok 2020 oznámili nové zdaňovanie vozidiel podľa emisií CO2, a tiež Holandsko (+ 113,9 %), ktoré zas zvýšilo zdanenie elektrických firemných áut zo štyroch na osem percent.

Po prvýkrát v histórii prekonali predaje... Foto: JATO Dynamics
JATO Dynamics - december 2019 Po prvýkrát v histórii prekonali predaje batériových vozidiel klasické hybridy. Tesla 3 má na tom veľkú zásluhu.

Jednoducho, zákazníci neváhali a nové osobné autá si obstarali v „predstihu“ ešte podľa starých daňových pravidiel. A nielen oni, ale aj díleri, ktorí registrovali autá na seba, aby predali vozidlá po 1. januári výhodnejšie, ako jazdené. S Teslou 3 súvisí najviac práve Holandsko. Táto krajina stojí najväčšou mierou za všeobecným rastom registrácií batériových vozidiel v Európe. V medziročnom porovnaní sa elektromobilov a plug-in hybridov predalo totiž až o 91 % viac. Predstavovalo to celkovo 75 700 registrácií. Pripísali si tak 11 % podiel zo všetkých predaných áut. Batériovým vozidlám sa podarilo dokonca po prvýkrát predbehnúť klasické hybridy.

Kým hybridné autá narástli medziročne o 41 % (48 700 ks), plug-in hybridy o 80 (24 100 ks) a čisté elektromobily až o 96 % (51 600 ks.). Tesla mala na tom, samozrejme, veľkú zásluhu. Darilo sa však nielen Tesle 3, ako najpredávanejšiemu elektromobilu, ale aj Renaultu Zoe (4 855 ks) a tretiemu Audi e-tron (4 132 ks). Otázkou ostáva, či je tento trend udržateľný aj do budúcnosti. Po turbulentnom decembri možno skôr očakávať, že trh ešte tento mesiac „spľasne“. Zatiaľ sa však môže Tesla tešiť z 21. priečky rebríčka najúspešnejších značiek. Čo je však na štatistikách JATO Dynamics smutné, je fakt, že napriek rekordnému predaju áut s alternatívnym pohonom sa s emisiami skleníkového CO2 zatočiť nepodarilo.

Práve naopak. Agentúra uvádza, že na piatich najväčších trhoch Európy došlo od januára do konca októbra k zvýšeniu priemerných emisií CO2 na 122,5 g/km, čo bolo o 1,2 gramu viac v porovnaní s rokom 2018. To by asi nik neočakával, keďže na trhu začali figurovať autá s úspornejšími motormi s normou minimálne Euro 6d Temp. Ako je to možné? Sú za tým najmä veľké SUV. Ich popularita totiž neustále rastie. V decembri si napríklad privlastnili až 42 % podiel na celkových registráciách. Proti znižovaniu emisií CO2 ide aj pokles predajov úsporných áut s naftovými motormi. Ich podiel klesol z vlaňajších 35 % na 30 %, kým podiel benzínových vzrástol z 56 na 58 %.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Európa #Tesla #JATO Dynamics #predaj áut #Tesla 3
Články podľa značiek