Aurus Komendant: Ruský ‘Cullinan‘ je už takmer hotový. Takto by mal vyzerať

Ponuka ruskej štátnej automobilky Aurus sa čoskoro rozrastie o hyperluxusné SUV Komendant. Konkurovať má Bentleyu Bentayga či Rolls-Royceu Cullinan. Jeho dizajn odhaľuje ruský ilustrátor Nikita Chuicko. Inšpiroval sa Putinovou limuzínou Senat a tiež snímkami zamaskovaných testovacích prototypov.

04.02.2020 12:00
debata (8)
Takto bude vyzerať hyperluxusné SUV Aurus... Foto: Nikita Chuicko
Aurus Komendant - ilustrácie 2020 Takto bude vyzerať hyperluxusné SUV Aurus Komendant podľa predstáv ilustrátora Nikitu Chuicka. A jeho vízia nemusí byť vzdialená realite. Používa totiž množstvo prvkov z dnes už známeho Aurusu.

Rusi to myslia s novou prémiovou značkou naozaj vážne. Napokon, dokázali to už luxusnou limuzínou Senat, ktorá v predĺženej verzii slúži Vladimirovi Putinovi. Lenže projekt Kortege je navrhnutý tak, aby modulárnu platformu EMP (Edinja Modularnaja Platforma) Senatu použili aj ďalšie modely. Kratší Senat pre „civilov“ so stále monumentálnou dĺžkou 5,6 metra, už poznáme a na rade sú ďalšie. Okrem MPV Arsenal budí najväčšiu pozornosť hyperluxusné SUV Komendant. To si opäť požičalo názov z jednej z kremeľských veží.

Jeho príchod napokon nie je tajomstvom. Interiér si už pozrel vlani ruský minister priemyslu a obchodu Denis Manturov a na svete sú aj špionážne snímky zamaskovaných prototypov, ktoré absolvujú zaťažkávacie skúšky. To je dosť na to, aby nezávislý ruský ilustrátor Nikita Chuicko, rozšifroval blízku podobu sériovej verzie. Výsledok zverejnil na ruskom webe Kolesa.ru. Nemusí byť ďaleko od pravdy. Jeho Komendantu nechýba monumentálna predná maska ani ďalšie prvky zo známeho Senatu. Napríklad jeho svetlá a obrie kolesá.

Interiér odhalili už dávnejšie fotografie počas... Foto: NAMI
Aurus Komendant - ilustrácie 2020 Interiér odhalili už dávnejšie fotografie počas prezentácie rozpracovaného Komendantu ruskému ministrovi priemyslu a obchodu Denisovi Manturovovi.

V konkurencii Bentelyiu Bentayga či Rolls-Royce Cullinanu sa rozhodne nestratí – rozmermi ani technikou. Pod kapotou môžeme očakávať dvakrát preplňovaný 4,4-litrový 8-valec, na ktorého vývoji pracovalo Porsche, aj autorsky vyvinutú 9-stupňovú prevodovku s integrovaným elektromotorom. Celé spolu to dáva 441 kW a 880 Nm krútiaceho momentu. Takže tento monument na kolesách by s dynamikou nemal mať väčšie problémy. Na oficiálne údaje si však ešte počkáme. Novinka sa má predstaviť svetu najskôr koncom tohto roka. Výroba odštartuje v tom budúcom.

Cena je tiež tajomstvom. Ale ak za Aurus Senat zaplatia ruskí zákazníci približne 245 000 eur, nebude novinka s identickou technikou oveľa lacnejšia. Nie je to málo, ale v porovnaní s britskou konkurenciou ani veľa. Navyše, aj Komendant bude doslova nabitý modernými technológiami. Napríklad virtuálnym prístrojovým panelom, head-up displejom, multimediálnou dotykovou obrazovkou, adaptívnym tempomatom či detekciou slepého uhla a jazdných prúdov. Z luxusných prvkov spomeňme diódové svetlá, bezkľúčový prístup, diaľkové štartovanie, výkonnú aparatúru, štvorzónovú klimatizáciu, ventilované masážne sedadlá alebo elektricky ovládaný stĺpik riadenia a veko kufra.

Tento monument poháňaný dvakrát preplňovaným... Foto: Nikita Chuicko
Aurus Komendant - ilustrácie 2020 Tento monument poháňaný dvakrát preplňovaným 8-valcom s výkonom približne 441 kW má na dĺžku vyše päť metrov.

Zatiaľ sa vozidlá vyrábajú priamo v NAMI (Inštitút pre výskum a vývoj v automobilovom priemysle), ktorý zvláda postaviť ročne maximálne 250 kusov. To však stačiť nebude. V pláne je totiž 5 000 exemplárov Aurusov ročne, vrátane limuzín, MPV, SUV či dokonca očakávaného kupé a kabrioletu. Pod kapotou sa majú okrem 8-valca udomácniť aj 12-valce a 4-valce. Produkciu by mal preto v blízkej budúcnosti zabezpečiť závod Sollers. Až masovejšia výroba sa postará o návratnosť projektu, do ktorého vložila ruská vláda približne 190 miliónov dolárov. Investíciu, ktorá má aj svojich kritikov, zatiaľ Kremeľ neľutuje.

Predpokladá, že práve nový Komendant, bude najpredávanejším modelom. „Naše SUV je dielom najlepších ruských dizajnérov a konštruktérov. Bude ponúkať najvyššiu úroveň komfortu a bezpečnosti. Stojí za tým podrobný prieskum medzi potenciálnymi zákazníkmi a prieskum konkurenčných produktov. Naši experti sa zároveň inšpirovali tými najlepšími značkami a vozidlami luxusného segmentu z celého sveta,“ povedal na adresu Komendantu sám minister Denis Manturov.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #NAMI #Aurus #Aurus Senat #Aurus Komendant
Články podľa značiek