V Holandsku skolabovali predaje elektromobilov. Je to ich budúcnosť?

Je Holandsko krajina s obyvateľmi, ktorí si uvedomujú klimatickú krízu natoľko, že dajú prednosť kúpe drahých elektromobilov pred autami so spaľovacím motorom? Ani náhodou. Vlaňajšie rekordy sú minulosťou. Po zmenách v zdaňovaní nie je o autá do zástrčky záujem. A tak je to vlastne všade na svete.

04.02.2020 18:00
debata (126)
Kým ešte v decembri 2019 išla Tesla  v... Foto: Teller
Holandsko - Tesla Kým ešte v decembri 2019 išla Tesla v Holandsku na dračku, v januári už jej modely zákazníkom nič nehovorili. Podobne ako tie konkurenčné.

Holandsko zaregistrovalo vlani rekordné predaje elektromobilov. Najlepšie to dokumentuje Tesla 3. Tá sa stala vôbec najpredávanejším modelom v tejto krajine za rok 2019. Z celkového koláča registrácií si odhryzla 6,7 percenta. Len v decembri sa z nej „minulo“ neuveriteľných 12 123 kusov. V závere roka sa však enormne darilo aj Teslám S a X, ale tiež konkurenčným elektromobilom Audi e-tronu, Hyundau Kona, Renaultu Zoe či Nissanu Leaf. Všetky figurovali v decembri v prvej desiatke najpredávanejších áut. Jednoducho, vyzeralo to tak, že Holanďania sa definitívne rozhodli skoncovať s autami so spaľovacími motormi a prevziať zodpovednosť za záchranu planéty.

To by však potom nemohla prísť studená januárová sprcha. Registrácie z prvého mesiaca roka totiž len potvrdzujú, že elektromobily môžu byť úspešné iba v prostredí, kde pre ne neplatia bežné pravidlá hry. Keď sa podmienky vyrovnajú alebo aspoň priblížia štandardu, idú rovno ku dnu. A presne to sa stalo v Holandsku. V januári predaje elektrických áut doslova zamrzli. Najlepším príkladom je opäť Tesla 3. Kúpilo si ju len 43 zákazníkov, čo predstavuje tri promile decembrových čísiel. Pritom sa v januári v Holandsku predalo 43 706 áut, čo bolo dokonca viac ako mesiac predtým. Takže to nie je o tom, že by Holanďania náhle schudobneli. Len sa začali správať štandardne.

Ako iste tušíte, stoja za tým zmeny v holandských daňových zákonoch od 1. januára 2020. Elektro­mobily, ktoré boli dovtedy akoby v daňovom raji, musia čeliť trochu tvrdšej realite. Vlani pre ne platila štvorpercentná daň, na rozdiel od 22 % pre autá so spaľovacími motormi, nulová cestná daň, nižšia súkromná daň a množstvo ďalších výhod. Takže ešte v decembri stála Tesla 3 približne toľko ako bežný VW Golf, pritom ide skôr o konkurenta BMW 3. Stačilo, aby od januára vzrástla dodatočná daň zo 4 na 8 percent a zrušila sa nulová súkromná daň na elektromobily s cenou nad 45 000 eur, a razom bola zodpovednosť Holanďanov ku klimatickým zmenám minulosťou.

Tých 43 predaných kusov Tesly 3 v januári znamená, že sa z nej v Holandsku predalo menej ako z Porsche 911 (67 ks.), teda vlastne všetkých Tesiel spolu vrátane S a X bolo predaných menej ako z tohto poriadne smädného nemeckého kupé. Pritom sa v Holandsku dotácie na elektromobily nezrušili, iba znížili. Aj to však stačilo na faktický kolaps trhu elektromobilov v tejto krajine. Na čelo rebríčka najpredávanejších áut sa akoby mávnutím čarovného prútika vrátili modely so spaľovacím motorom na čele s Volkswagenom Polo pred Fordom Focus a Renaultom Clio. Vývoj v Holandsku je preto varovaním pred príliš optimistickým videním elektromobility.

Na takéto neštandardné výkyvy trhu nedokážu automobilky reagovať. Automobilový priemysel nemôže byť postavený na nevypočítateľnom dopyte, keď sa zo dňa na deň menia pravidlá hry podľa chuti politikov v jednotlivých krajinách. Zvlášť nie priemysel s elektromobilmi, ktoré aj bez toho bojujú s množstvom nevýhod a odrádzajú vysokou cenou. Je to tiež dôkazom, že Európska únia by sa nemala spoliehať na ekologickú uvedomelosť zo strany zákazníkov. Elektromobil si z presvedčenia kúpi zatiaľ len zopár nadšencov. Tí ostatní sa správajú racionálne a ekonomicky. A potvrdzujú to vlastne aj vlaňajší holandskí zákazníci Tesly. Svoje elektromobily nekupovali preto aby znížili emisie CO2 v krajine, ale preto, že to bolo v tom čase pre nich výhodné.

© Autorské práva vyhradené

126 debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobily #predaje áut #Holnadsko
Články podľa značiek