Mercedes-Benz EQS: Stuttgart už testuje elektrickú vlajkovú loď

Najluxusnejší elektrický Mercedes-Benz sa už preháňa po južnej Kalifornii. Zatiaľ v „maskáčoch“. Od konceptu EQS sa asi príliš líšiť nebude.

06.02.2020 18:00
debata
Mercedes-Benz EQS bude elektrický pendant... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz EQS - prototyp 2020 Mercedes-Benz EQS bude elektrický pendant triedy S. Staví však na podstatne športovejšie a aerodynamickejšie línie v štýlň 4-dverových kupé. Na fotkách sa predvádza spolu s vlaňajším konceptom.

Mercedes-Benz bude mať plodný rok. Odhalí nielen očakávanú zásadnú modernizáciu triedy E, ale aj svoj najluxusnejší elektromobil. Okrem známeho EQC a pripravovaného EQA sa totiž na svet chystá aj elektrická limuzína EQS. Predstavu o nej už Stuttgart poskytol na vlaňajšom autosalóne vo Frankfurte nad Mohanom prostredníctvom rovnomennej štúdie. Sériový model sa pravdepodobne vzdá niektorých výstredností ako napríklad masky so 188 diódami a autonómneho riadenia, ale silueta bude podobná.

Základom EQS sa stane nová hliníková elektrická... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz EQS - prototyp 2020 Základom EQS sa stane nová hliníková elektrická platforma MEA2 s batériami integrovanými v podlahe.

Vyplýva to z prvých oficiálnych snímok testovacích prototypov, ktoré brázdia cesty rozhorúčenej Kalifornie. Aj tie majú nízku stavbu karosérie v štýle módnych 4-dverových kupé. Podstatné však je, že od EQC, postaveného na modifikovaných základoch bežného GLC (MEA1), sa bude líšiť úplne novou elektrickou platformou MEA2, ktorá je určená výhradne elektromobilom. To by mohlo priniesť EQS menej technologických kompromisov a lepšie parametre. Presnejšie údaje zatiaľ nepoznáme, ale vychádzať môžeme z vlaňajšej štúdie.

EQS poháňali elektromotory so spoločným výkonom 350 kW a krútiacim momentom 760 Nm, takže futuristická limuzína zvládla šprint na stovku za 4,5 s. Batérie s kapacitou 100 kWh jej stačili vraj až na 700 km jazdy. Novinku bude vyrábať závod v Sindelfingene, už tretia fabrika prispôsobená na produkciu elektrických áut. Tie sú navyše navrhnuté tak, aby boli kompatibilné s technologickými procesmi bežných modelov. Automobilka bude preto flexibilná v prípade veľkého dopytu, ale aj pre prípad, že o jej elektromobily nebude záujem.
Mercedes-Benz EQS - prototyp 2020
Mercedes-Benz EQS - prototyp 2020
+3Mercedes-Benz EQS - prototyp 2020

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mercedes-Benz #Mercedes-Benz EQS
Články podľa značiek