Akcie Tesly letia do nebies. Prekonali 900 dolárov. Dýcha na krk Toyote

Dôvera investorov vo svetlú budúcnosť amerického výrobcu elektromobilov je priam bezmedzná. Tento týždeň sa akcie relatívne malej automobilky vyšplhali na najvyššiu hodnotu za posledných sedem rokov.

06.02.2020 16:00
debata (4)
Je to neuveriteľné, ale relatívne malý americký... Foto: Tesla
Tesla - výroba Fremont Je to neuveriteľné, ale relatívne malý americký výrobca elektromobilov sa hodnotou doťahuje na Toyotu.

Tesla, roky skúšaná stratovým podnikaním, začína prežívať lepšie časy. Po prvý raz v histórii vykázala v lani vo dvoch posledných kvartáloch zisk, otvorila fabriku v Číne, oznámila výstavbu Gigafactory v Nemecku a urýchlila nástup výroby menšieho SUV Tesla Y. To všetko vlialo dôveru investorov do budúcnosti, ktorá sa pretavila do raketového vzostupu jej akcií na burze. Už v januári sa obchodovali za 570 dolárov, čo znamená, že dosiahli celkovú hodnotu vyše 100 miliárd dolárov, čo je viac ako hodnota celého koncernu Volkswagen. Pritom nemecký automobilový moloch je stále v pluse, vlastní viac ako desať značiek a ročne produkuje viac ako 11 miliónov áut.

Lenže tu sa Tesla nezastavila. Začiatok februára sa nesie v znamení ďalších rekordov. Už v pondelok 3. februára stúpla cena akcií o 20 % na 780 dolárov, čím sa hodnota firmy zdvihla na 140 miliárd dolárov, a v utorok o ďalších 24 % na neuveriteľných 965 dolárov! Bol to aj dôsledok správy, že spoločný podnik Tesly a spoločnosti Panasonic na výrobu batérií dosiahol po prvý raz štvrťročný zisk. To znamená, že trhová hodnota automobilky, ktorá vlani vyrobila síce rekordných, ale stále pomerne skromných 367 500 áut, dosiahla 173 miliárd dolárov. Od začiatku roka sa hodnota Tesly takmer zdvojnásobila. Hodnotnejšou značkou v súčasnosti je už len Toyota s trhovou kapitalizáciou 200 miliárd dolárov.

Pritom akcie Tesly sa ešte vlani v lete obchodovali za 180 dolárov. Takéto turbulencie vyvolávajú, pochopiteľne, aj obavy. Podľa serveru CNBC sa niektorí analytici domnievajú, že môže ísť o špekulatívnu bublinu a situáciu Tesly prirovnávajú k prudkému rastu kybernetickej meny bitcoin, ktorá sa koncom roka 2017 vyšplhala takmer k 20 000 dolárom, ale v priebehu mesiaca padla v nasledujúcom roku o 65 % na 4 000 dolárov. Môže to však byť aj naopak. „Investori začínajú veriť, že Tesla je schopná vyrábať elektromobily pre masový trh,“ povedal pre agentúru Reuters analytik maklérskej spoločnosti Samsung Securities.

Firma Ark Invest, ktorá sa zaoberá správou investícií, tvrdí, že pokiaľ Tesla splní sľuby ohľadne výroby robotických taxíkov, môže hodnota jednej akcie narásť do roku 2024 až na astronomických 7 000 dolárov. V takomto prípade by sa americká automobilka stala vôbec najhodnotnejšou značkou a súčasnú jednotku Toyotu by nechala ďaleko za sebou. Funkčná autonómna technológia, ako aj dopyt po elektromobiloch v budúcnosti sú však zatiaľ nejasné. Celý priemysel s elektromobilmi má totiž ešte veľa premenných.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Toyota #Volkswagen #VW #Tesla
Články podľa značiek