GMC: Hummer sa vráti v plnej sile. Nádrž však zamení za batérie

Legendárny Hummer vstane po dekáde z popola. Mohutný 8-valec v ňom už však nenájdete. Nahradia ho tri elektromotory s výkonom hyperšportu a krútiacim momentom kamiónu.

21.02.2020 18:00
debata
Nový Hummer by mal byť v teréne ešte schopnejší... Foto: Hummer
Hummer EV - 2020 Nový Hummer by mal byť v teréne ešte schopnejší ako jeho naftový predchodca. A to vďaka trojici brutálne výkonných elektromotorov.

Automobilka GMC oznámila, že plánuje reinkarnáciu legendárneho Hummeru. A to presne po desiatich rokoch, čo zastavila jeho produkciu. Hummeru bola osudná ekonomická kríza a vysoké emisie. Preto neprekvapí, že drsný off-road s armádnou minulosťou prepriahne na elektrický pohon. Zaútočí tak priamo na Teslu Cybertruck či na Rivian R1T. Premiéra má prebehnúť síce až v máji, ale GMC už vypustilo do sveta pár informácií. A z tých vyplýva, že svojich súperov chce doslova zmietnuť z cesty.

Vyrábať sa bude v troch verziách – s jedným, dvoma alebo troma elektromotormi. Najsilnejšej majú ponúknuť výkon 1 000 koní, teda 735 kW. Ešte fascinujúcejší je krútiaci moment 11 500 libier, čo je 15 600 Nm. Obrovský terénny elektromobil má vďaka tomu akcelerovať na stovku za tri sekundy. Zatiaľ nie je jasné, aké usporiadanie elektromotorov GMC zvolí, šušká sa však o možnosti, že jeden by bol na náprave a dva integrované priamo v nábojoch kolies. Kapacita batérií ostáva tajomstvom, ale rozhodne to bude vyše 100 kWh.

Prvýkrát by sa mal Hummer EV mihnúť v spote prestávky počas polčasu národného finále amerického futbalu Super Bowl 2020. Vyrábať ho budú v domovskom závode Hamtrack, do ktorého General Motors investoval 2,2 miliardy dolárov s cieľom zvýšiť produkciu elektrických áut. Nie je tajomstvom, že GM vyvíja až tri elektrické platformy. Samozrejme, aj pre ostatné značky, napríklad pre Cadillac. Predaj elektrického Hummeru odštartuje na jeseň budúceho roka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hummer #GMC #Hummer EV
Články podľa značiek