Elektrická Dacia tu bude skôr ako sa čakalo. Bodovať má opäť cenou

Lacný elektromobil? Tie slová k sebe zatiaľ akosi nepatria. Dacia by to však chcela zmeniť. Jej prvý čistý elektromobil príde najneskôr v roku 2022. Ale možno už ten budúci.

20.02.2020 06:00
debata (19)
Či sa pozeráme na prvý elektromobil Dacie, nie... Foto: Renault
Renault City K-ZE - 2020 Či sa pozeráme na prvý elektromobil Dacie, nie je ešte isté. No zdá sa, že práve čínsky Renault City K-ZE by bol jej najlepším základom.

Renault má za sebou ťažký rok. To napriek tomu, že predstavil dve kľúčové novinky – Clio a Captur. A tiež vynovil Mégane a Espace. Okrem vysokých investícií však stoja za jeho vlaňajšou stratou vo výške 141 miliónov, mimochodom, prvou po desiatich rokoch, aj interné problémy spoločnosti spôsobené zatknutím Carlosa Ghosna. Prepadajúci sa Nissan akoby so sebou ťahal aj francúzsku časť aliancie. Vyhliadky ale nemusia byť zlé. Dvojičky Clio/Captur sú ešte len na štarte kariéry a obe patria v rámci segmentov k bestsellerom. Škrtom cez rozpočet by mohli byť len pokuty za nadlimitné emisie CO2. A tak Renault tlačí na ich zníženie, kde sa dá.

V nasledujúcich dvoch rokoch predstaví štyri nové hybridy, dva nové plug-in hybridy a dva nové elektromobily. A to nehovoríme o už známych hybridoch Cliu E-Tech, Capture E-Tech a Mégane E-Tech. Elektrifikácia neminie dokonca ani sesterskú Daciu. Podľa plánov skupiny Renault Group príde aj ona s batériovým elektromobilom. Zatiaľ má názov Dacia Urban City Car. Pre rumunskú značku to ale bude krst ohňom. Svoj úspech totiž vybudovala na princípe „veľa muziky za málo peňazí“, s ktorým si však elektromobily absolútne nerozumejú. Drahé sú ešte aj vtedy, ak z nich odpočítame priame dotácie v tisícoch eur, ktoré na ich nákup poskytujú vlády viacerých krajín EÚ.

Či sa pozeráme na prvý elektromobil Dacie, nie... Foto: Renault
Renault City K-ZE - 2020 Či sa pozeráme na prvý elektromobil Dacie, nie je ešte isté. No zdá sa, že práve čínsky Renault City K-ZE by bol jej najlepším základom.

Dacia sa však o to pokúsi. Otázkou ostáva ako. Zatiaľ sa núkajú dve možnosti. Tou prvou je „oholiť na kosť“ niektorý z elektrických Renaultov, napríklad Zoe alebo plánované elektrické Twingo Z.E., ktoré sa predstaví ešte tento rok. Napríklad pomocou nižšej úrovne vybavenia a menšej kapacity drahých akumulátorov. Napokon, to, že elektrická Dacia bude môcť čerpať z technológie Renaultu, potvrdil pred časom aj sám európsky šéf automobilky Philippe Buros: „Hlavným predajným argumentom Dacie je hodnota za peniaze a za tým stojí skutočnosť, že využíva technológiu Renaultu, ale so sklzom. Dacia si preto vezme všetko, čo má Renault k dispozícii aj v oblasti elektrifikácie.“

Napriek tomu sa zdá pravdepodobnejší druhý scenár, pretože elektrické Zoe a Twingo nedokážu nikdy splniť cenové očakávania zákazníkov rumunskej značky, ani keby boli s logom Dacie lacnejšie o tretinu. Dnes už bývalý šéf Renaultu Thierry Bolloré, ktorého zmietla personálna cunami po zatknutí Carlosa Ghosna, sa vlani vyjadril, že Dacia príde v Európe na trh s elektromobilom s cenou len 10 000 eur! A jeho základom nemôže byť potom nič iné Renault City K-ZE, čo je elektrický derivát indického kompaktného crossoveru Kwid, ktorý Renault začal tento rok vyrábať v čínskom závode Shiyan. Po prepočte stojí v „Ríši stredu“ len 7 967 eur.

Samozrejme, aj vďaka kompromisom. City K-ZE má výkon len 36 kW, maximálnu rýchlosť 105 km/h a batérie so skromnou kapacitou 26,8 kWh elektrickej energie, ktoré stačia na necelých 200 km jazdy. Je však také lacné, že vytvára priestor pre zlepšenie aj pri zachovaní bezkonkurenčnej ceny. Európska verzia s logom Dacie by vďaka tomu mohla mať väčší výkon, dlhší dojazd aj nejakú tú bezpečnostnú výbavu navyše. Napokon, sám šéf elektrickej divízie Renaultu Gilles Normand už vlani pre britský Autocar povedal, že sa pre Európu chystá špeciálna verzia K-ZE. Čo iné by to mohlo byť, ak nie prvý elektromobil Dacie?
Renault City K-ZE - 2020
Renault City K-ZE - 2020
+8Renault City K-ZE - 2020

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Renault #Dacia #elektromobily #Renault Kwid #Renault City K-ZE
Články podľa značiek