AvtoVaz: Lada má novú testovaciu trať. Pred ruskou zimou ju skryla pod strechu

Ruska automobilka AvtoVaz uviedla do prevádzky unikátny testovací polygón. Novú trať, na ktorej overuje finálnu kvalitu montáže, vybudovala totiž v uzavretej hale. Počasie tak nemá šancu ovplyvniť výsledky testov.

25.02.2020 18:00
debata (1)
Uzavretá testovacia trať má dĺžku 300 metrov a... Foto: AvtoVaz
AvtoVaz - testovacia trať Uzavretá testovacia trať má dĺžku 300 metrov a obsahuje osem sekcií vrátane rôznych povrchov či umelých prekážok. Za hodinu na nej preveria kvalitu montáže 150 áut.

Lada síce nepatrí k výrobcom, ktorí by ohurovali svet technologickou vyspelosťou svojich modelov, ale v posledných rokoch robí veľké pokroky. Nová Vesta aj crossover Xray sú solídne autá vyrábané podľa štandardov aliancie Renault-Nissan. A s tým súvisí nielen systém samotnej montáže, ale aj kontroly kvality. S tou výstupnou však mali v Togliatti problém, keďže vyrobené vozidlá testovali na skúšobnej trati vybudovanej ešte v roku 1973. Polygón už dávno nevyhovoval súčasným potrebám, a navyše, testy ovplyvňovalo počasie.

S tým je však koniec. Ruský AvtoVaz vybudoval a spustil do prevádzky celkom novú skúšobnú trať. Aby chránil nové autá pred rizikami poškodenia v zlých poveternostných podmienkach, umiestnil okruh do krytej haly. Má dĺžku 300 metrov a obsahuje osem sekcií, na ktorých sa preveruje kvalita montáže interiéru, karosérie a ďalších konštrukčných častí vozidla vrátane podvozka a riadenia. Na trati sú prudké zákruty, rôzne povrchy aj umelé prekážky. Trať zvládne otestovať 150 áut za hodinu. A to v rovnakých podmienkach.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Lada #AvtoVaz
Články podľa značiek