Porsche vybudovalo najvýkonnejší nabíjací park. Nielen pre Taycany

V Lipsku spustilo Porsche do prevádzky vlastný nabíjací park. Obslúži minimálne 30 elektromobilov súčasne.

27.02.2020 16:00
debata (3)
Nový nabíjací park Porsche v Lipsku označuje... Foto: Porsche
Porsche - nabíjací park Lipsko Nový nabíjací park Porsche v Lipsku označuje automobilka za najvýkonnejšiu nabíjaciu stanicu v Európe. Umožňuje súčasné nabíjanie osemnástich vozidiel s výkonom až 350 kW.

Automobilky sú emisnými limitmi nútené k výrobe elektromobilov. Tie ale mnohí zákazníci odmietajú. Ak už nie kvôli vysokej cene, tak kvôli krátkemu dojazdu a dlhému času nabíjania. Situáciu v tomto smere zhoršuje nedostatočná sieť rýchlonabíjacích staníc. Infraštruktúra jednoducho viazne. Výrobcom elektromobilov tak neostáva nič iné, ako vziať výstavbu do vlastných rúk. Je to podobne absurdné, ako keby automobilky budovali čerpacie stanice. Inej cesty ale asi niet. Ak chcú získať zákazníkov, musia im umožniť rýchle nabíjanie.

Príkladom sú nielen superchargery americkej Tesly, ale napríklad aj sieť rýchlonabíjacích staníc Ionity, ktorú budujú v Európe koncerny Daimler, BMW, Ford, GM a Volkswagen. Také Porsche však ide ešte ďalej. V Lipsku otvorilo svoj vlastný nabíjací park. Dôvodom je jeho elektrický Taycan, po ktorom majú nasledovať celá plejáda elektromobilov. Porsche hovorí, že ide o najvýkonnejšiu nabíjaciu stanicu v Európe, pričom všetka dodaná energia pochádza z obnoviteľných zdrojov.

Park obsahuje šesť nabíjačiek s výkonom 350 kW pre zákazníkov Porsche, 12 verejne dostupných stojanov s rovnakým výkonom, štyri nabíjačky s výkonom 22 kW a ďalšie nabíjačky pre zákazníkov Porsche centra. Až do konca marca budú môcť čerpať energiu zadarmo. Zatiaľ si môžu krátiť čas v zákazníckom centre vrátane prehliadky historických vozidiel. Od apríla bude služba spoplatnená. Zaujímavé je, že nabíjačky si Porsche navrhlo samo vo svojej konštrukčnej kancelárii Porsche Engineering.

„Elektromobily a plug-in hybridy všetkých značiek sú vítané. Sme radi, že ponúkneme možnosť dobíjania pre majiteľov elektromobilov v Lipsku. Už za päť minút načerpajú energiu na 100 km jazdy, ak daný model podporuje takéto nabíjanie,“ povedal pri otvorení parku Gerd Rupp, predseda predstavenstva lipského závodu Porsche, kde z montážnych liniek schádza práve elektrický Taycan.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Porsche #elektromobily #nabíjacie stanice #Porsche Taycan
Články podľa značiek