Nová éra v ohrození? Revolučný VW ID.3 má masívne problémy so softvérom!

Začiatok predaja nemeckého elektrického modelu, ktorý má byť budúcnosťou značky Volkswagen, je v ohrození. Nový ID.3 má totiž veľké problémy so softvérom. Zdá sa, že chyba je už v jeho základnej architektúre.

26.02.2020 19:00
debata (5)
Stovky testovacích šoférov majú totiž podľa... Foto: IAA
VW ID.3 Stovky testovacích šoférov majú totiž podľa magazínu hlásiť denne približne 300 chýb.

O problémoch informoval nemecký Manager Magazin. Podľa neho môžu problémy ohroziť štart predaja tohto vozidla, ktorý je naplánovaný už na letné mesiace tohto roka. V hre je posunutie začiatku distribúcie až o rok. Otázne je, či sa koncernu Volkswagen vôbec podarí dané nedostatky odstrániť. Stovky testovacích šoférov majú totiž podľa magazínu hlásiť denne približne 300 chýb. Nemecký magazín odvolávajúci sa na odborníkov spoločnosti VW informuje, že nedostatky so softvérom sa môžu nachádzať už v jeho základnej architektúre. Má to byť dôsledok príliš rýchleho vývoja.

Na odstránení softvérových chýb pracuje podľa správy až 10-tisíc technikov. Produkcia elektrického modelu ID.3 síce odštartovala už v novembri minulého roka, ale vyrobené kusy používajú zatiaľ výlučne zamestnanci firmy. VW tým chce vychytať všetky prípadné nedostatky. Omyly nie sú povolené a koncern by stáli stámilióny eur. Či sa jeho výroba pred uvedením na trh zastaví, nie je však isté. V hre je totiž aj možnosť, že VW bude model naďalej vyrábať bez kompletného softvéru. Ten by mal byť následne po doriešení problémov nahratý do približne 20-tisíc kusov.

Od ID.3 si VW veľa sľubuje. Ide o mimoriadne dôležitý model, ktorý automobilka prirovnáva k Beetle a Golfu. Práve tieto vozidlá boli v minulosti v mnohých oblastiach prelomové. Práve takým má byť ID.3 v oblasti elektromobility. Elektrický VW ID.3 podľa generálneho riaditeľa VW Herberta Diessa dostane elektrické autá do hlavného prúdu. Akékoľvek oneskorenie príchodu bude však pre nemecký koncern finančne bolestivé.

Práve elektromobily umožňujú totiž automobilkám plniť prísne emisné limity. Ak sa na trh nedostanú včas, hrozia výrobcom obrovské pokuty za nadlimitné emisie CO2. Každý gram navyše bude trestaný sumou 95 eur. VW ID.3 bude konkurovať napríklad Tesle 3, pričom jeho základná cena v Nemecku má byť nižšia ako 30-tisíc eur. Novinka stojí na novej platforme MEB, ktorá má priniesť dlhý dojazd a krátke nabíjanie. Do roku 2022 vznikne na jej základe 22 nových elektromobilov značiek VW, Škoda, Seat a Audi. Model ID.3 je rozmerovo podobný s hatchbackom Golf a primárne je určený pre európsky trh. Do USA a Číny zamieri až crossover ID.4.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #elektromobil #VW #softvér #VW ID.3
Články podľa značiek