Tesla: Vo Fremonte vyvíjajú revolučné batérie. Má ísť o ‘svätý grál‘

Tesla zatiaľ nakupuje články pre svoje elektromobily od Panasonicu. No v rámci tajného projektu Roadrunner chce prísť s vlastnými batériami. Cena za jednu kWh kapacity by mala klesnúť na 100 dolárov.

02.03.2020 16:00
debata (2)
Tesla chce byť nezávislá od dodávok batériových... Foto: Tesla
Tesla - batériový článok Tesla chce byť nezávislá od dodávok batériových článkov od externých dodávateľov. Vyvíja vlastne s technológiou „suchej elektródy“. Majú sa postarať o nižšiu cenu elektromobilov.

Už niekoľko mesiacov sa šušká, že Tesla pracuje na výrobe svojich vlastných batériových článkov. Začalo sa to akvizíciou výrobcu superkondenzátorov Maxwell, ktorý má aj technológie súvisiace s batériami. Neskôr Tesla na výročnom stretnutí akcionárov tento plán potvrdila. Vlastné články sa majú stať jej novou produktovou líniou. V tejto súvislosti už vo Fremonte vybudovala pilotnú výrobnú linku. Web Electrek uviedol, že celý projekt sa ukrýva pod názvom Roadrunner. Články využívajú technológiu vyvíjanú Maxvellom aj internými tímami Tesly.

Má ísť o články so „suchými elektródami“, ktoré by boli lacnejšie. Cieľom je dosiahnuť masovou produkciou cenu 100 dolárov za kilowatthodinu kapacity, čo je považované „svätý grál“, pretože potom budú môcť elektromobily konkurovať cenou modelom so spaľovacími motormi. Navyše majú mať vyššiu energetickú hustotu, takže ponúknu dlhší dojazd, alebo pri zachovaní kapacity batériového bloku nižšiu hmotnosť. Podľa webu Electrek by mala výroba a testy nových článkov odštartovať ešte tento rok. Šéf Elon Musk by ich mal rád vo svojej Tesle S vraj už v apríli. Predpokladá sa, že ich kapacita by mohla stúpnuť zo súčasných 100 na 110 kWh.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobily #Panasonic #Tesla #batérie #akumulátory #Maxwell
Články podľa značiek