Palexpo si umýva ruky nad ‘autosalónom duchov‘. Toto ho bude stáť krk

Usporiadatelia ženevského autosalónu preniesli zodpovednosť za zrušenie akcie na švajčiarsku vládu a odvolávajú sa na zásah vyššej moci. Očakávajú tak pochopenie zo strany automobiliek, ktoré prišli o milióny eur. Je to však čistý alibizmus. Tento hazard pre peniaze bude mať ďalekosiahle dôsledky. A nie je vylúčené, že to znamená koniec tradície založenej v roku 1905.

03.03.2020 19:30
debata
Takto vyzerá „autosalón duchov“ v ženevskom... Foto: GFWilliams@Youtube
Autosalón Ženeva - 2020 Takto vyzerá „autosalón duchov“ v ženevskom Palexpe v deň, keď sa mal začať. Automobilky demontujú expozície, ktoré prácne doviezli na výstavisko.

Hovorí sa, že po vojne je každý generál, lenže v prípade fiaska ženevského autosalónu nebolo nutné byť jasnovidcom, aby vedenie Palexpa pochopilo, že akciu treba pre riziko šírenia koronavírusu zrušiť čo najskôr. Nebezpečná nákaza číhala totiž neďaleko Ženevy oveľa skôr, ako došlo k oznámeniu, že autosalón sa konať nebude. Výstavisko tak ale neurobilo. Naopak, do poslednej chvíle automobilky a ďalších vystavovateľov uisťovalo, že Palexpo otvorí brány tak, ako bolo plánované, teda 3. marca. Naposledy tak urobilo 26. februára, len šesť dní pred termínom. To už v susednom Taliansku registrovali stovky infikovaných ľudí. Do Ženevy mali navyše pricestovať novinári a vystavovatelia z Číny, Kórey či Japonska, krajín zasiahnutých epidémiou.

Oznam o zrušení akcie v piatok 28. februára bol teda poriadne studenou sprchou. „Mrzí nás táto situácia, ale zdravie všetkých účastníkov je pre nás a našich vystavovateľov najvyššou prioritou. Ide o zásah vyššej moci a obrovskú stratu pre výrobcov, ktorí do účasti v Ženeve masívne investovali. Sme však presvedčení, že tomuto rozhodnutiu porozumejú,“ uviedol vo vyhlásení predseda nadačnej rady Maurice Turrettini s tým, že išlo o okolnosti, nad ktorými nemali usporiadatelia kontrolu. Palexpo si tak umylo nad fiaskom ruky a odvolalo sa na zákaz zhromažďovania viac ako 1 000 ľudí na spoločných podujatiach, ktorý vydali švajčiarske orgány v ten istý deň, a to s okamžitou platnosťou.

Je možné, že dnešná situácia predznamenáva, ako... Foto: GFWilliams@Youtube
Autosalón Ženeva - 2020 Je možné, že dnešná situácia predznamenáva, ako bude vyzerať budúci ročník ženevskej automobilovej prehliadky.

Je to čistý alibizmus v štýle „autosalón sme nezrušili my, ale vláda“. Ak by totiž Palexpo chcelo skutočne chrániť zdravie, zrušilo by prehliadku samo a nečakalo na rozhodnutie švajčiarskych orgánov. A malo tak aj urobiť, pretože vystavovateľom nedokázalo v rýchlo sa meniacej situácii garantovať, že podujatie prebehne. Napokon, samotná hovorkyňa organizátorov v Ženeve ešte vo štvrtok uviedla, že „šou sa síce zatiaľ pripravuje, ale definitívne rozhodnutie závisí od odporúčaní švajčiarskych federálnych zdravotníckych orgánov, ktoré situáciu s epidémiou neustále monitorujú“. Každý ďalší deň odkladu pritom znamenal pre vystavovateľov obrovské finančné straty.

Je známe, že takmer 90 % nákladov na výstavu minú vystavovatelia ešte pred otvorením jej brán. Palexpo z tohto pohľadu doviedlo situáciu priam do absurdna. Nechalo automobilky priviezť expozície, autá či zamestnancov, nakontrahovať ubytovacie a stravovacie služby. Samo vedenie Palexpa priznalo, že výstavba nákladných stánkov bola takmer dokončená. Takže straty sa počítajú na desiatky miliónov eur. „Finančné dôsledky tohto zrušenia sa budú musieť preskúmať a vyhodnotiť v nasledujúcich týždňoch,“ uviedlo Palexpo po oznámení. Uvidíme, ako sa zachovajú samotné automobilky, nakoľko budú chceť byť s palexpom solidárne a či akceptujú zásah „vyššej moci“, ktorú si berie Palexpo na pomoc, aby ospravedlnilo totálne podcenenie rizík a organizačné zlyhanie.

Zatiaľ beží autosalón vo virtuálnej podobe, ale to je asi slabá útecha pre vystavovateľov, ktorí Palexpu verili a minuli na výstavu obrovské finančné čiastky. Nie je vylúčené, že celá situácia bude mať právnu dohru. Víťazmi sú zatiaľ značky ako Citroën, Ford, Jaguar, Lamborghini, Land Rover, Nissan, Opel, Peugeot, Subaru či Volvo, ktoré sa rozhodli výstavy nezúčastniť. A tí ostatní už pravdepodobne ďalšiu šancu Palexpu v budúcom roku nedajú. Budúcnosť kamenných autosalónov visí totiž aj bez koronavírusu na vlásku, nieto ešte Ženeva, ktorá si vytrvalo koledovala o poriadnu blamáž.

O to viac prekvapuje vyjadrenie šéfa autosalónu Olivera Rihsa k situácii počas „núdzového“ odovzdávania ceny Európskeho auta roka tento pondelok: „Nemali sme na výber, podujatie sme museli zrušiť, ale ďakujeme za podporu od vystavovateľov aj fanúšikov, ktorú sme po oznámení dostali. Veľmi si to vážime a dovidenia v roku 2021,“ uzavrel Rihs. Tak po prvé, Palexpo malo na výber aspoň v tom, aby skorým oznámením o zrušení akcie minimalizovalo straty a po ďalšie, žiaden ďalší autosalón v Ženeve sa konať už nemusí. Skôr by sa žiadalo povedať „Dovidenia, pán Rihs“.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #autosalón Ženeva 2020
Články podľa značiek