Potvrdené: Frankfurtský autosalón sťahujú do Mníchova. IAA to zachrániť nemusí

Sú kamenné autosalóny históriou alebo ešte majú šancu? Nemecká automobilová asociácia VDA, ktorá stála desiatky rokov za autosalónom vo Frankfurte nad Mohanom, verí, že áno. Po fiasku vlaňajšieho ročníka presunie ten budúci do Mníchova. Bavorská metropola zvíťazila v súboji siedmich nemeckých miest. To ale neznamená, že IAA bude mať úspech.

04.03.2020 18:00
debata
Najväčší nemecký autosalón IAA privíta v... Foto: BMW
BMW - BMW Welt Mníchov Najväčší nemecký autosalón IAA privíta v septembri 2021 po novom Mníchov, bavorská metropola a sídlo automobiliek BMW a Audi.

Svetové autosalóny, s výnimkou tých čínskych, upadajú. Svoje o tom vedia podujatia v Ženeve, Detroite, Paríži či len nedávno vo Frankfurte nad Mohanom. Žalostne nízka účasť vystavovateľov a návštevníkov v hesenskej metropole na vlaňajšom IAA (IAA International Automobile Ausstellung) viedla k rozhodnutiu, že ďalší ročník sa vo Frankfurte nad Mohanom už neuskutoční. Nemecká automobilová asociácia, ktorá výstavu organizovala od roku 1951, to však nevzdáva. Oslovila iné nemecké mestá, či nemajú o autosalón záujem. Napriek nejasnej budúcnosti kamenných prehliadok áut sa prihlásilo s projektmi až šesť veľkých nemeckých miest – Berlín, Mníchov, Hamburg, Kolín nad Rýnom, Stuttgart a Hannover. A dnes vieme, že víťazom je Mníchov.

Ďalší ročník IAA sa teda uskutoční v Bavorsku, sídle automobiliek BMW a Audi. Rozhodovanie vraj nebolo ľahké. A to ani po tom, čo sa do užšieho výberu dostali Mníchov, Berlín a Hamburg. „Všetky tri mestá predstavili veľmi ambiciózne a presvedčivé plány,“ povedala počas oznámenia verdiktu prezidentka Hildegard Müllerová. Klasický autosalón sa má ale v septembri 2021, teda v pôvodne plánovanom termíne, zmeniť na salón mobility. Výstavu, ktorá zahrnie okrem áut aj iné druhy dopravy a riešení pre inteligentné mestá budúcnosti, to má podľa vedenia VDA doslova reštartovať. Salón mobility bude situovaný v širšom centre mesta a spojený s metropolou trasami pre ekologické vozidlá.

Či sa plány VDA naplnia po tom, čo skončila kontrakt s výstaviskom vo Frankfurte nad Mohanom, je však otázne. Autosalóny jednoducho vychádzajú z módy a možno na tom nič nezmení ani zmena miesta či rozšírenie „komodít“. Prvým testom, či má snaha vôbec nejakú šancu, bude tohtoročný autosalón v Detroite, ktorý sa po desaťročiach rozhodol zmeniť tradičný januárový termín na júnový a z výstavy urobiť viac šou. Možno by tiež stálo za to prehodnotiť prehnané finančné požiadavky usporiadateľov na vystavovateľov. Je známe, že „deravé“ zoznamy automobiliek v posledných rokoch boli práve reakciou na vysoké výstavné náklady. Výrobcovia ich preto radšej investovali do reklamy, sociálnych sietí alebo priamo do zákazníkov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Mníchov #VDA #autosalón Frankfurt #IAA
Články podľa značiek