WCOTY 2020: Toto je 11 najlepších áut sveta. Ktoré zvíťazí? Elektrické nie

Po tom ako medzinárodná jury oznámila na autosalóne v Dillí širší zoznam finalistov ankety Svetové auto roka, v Toronte sa zúžil na finálovú trojku. A to okrem hlavnej kategórii aj v štyroch podkategóriách. Najviac šancí má Mazda. Ale Porsche boduje až s troma modelmi v troch kategóriách.

05.03.2020 19:00
debata (1)
Z 29 prihlásených áut dostali ďalšiu šancu len... Foto: WCOTY
WCOTY - 2020 Z 29 prihlásených áut dostali ďalšiu šancu len tri. Z toho dve SUV, ale ani jeden elektromobil. Najviac nominácii, i keď nie v hlavnej kategórii, má však Porsche. Definitívne výsledky vyhlási porota 8. apríla na autosalóne v New Yorku.

V Ženeve sme sa v pondelok dozvedeli výsledky európskej novinárskej ankety Car of the Year (COTY). Autom rok sa na starom kontinente stal Peugeot 208 pred Teslou 3 a Porsche Taycan. Teraz tu však už máme ďalšie kolo celosvetovej súťaže World Car of the Year (WCOTY). Po tom, ako 86-členná medzinárodná jury zložená z renomovaných novinárov oznámila na autosalóne v Dillí širší zoznam finalistov, v Toronte ho zúžila na finálovú trojku. A najviac radosti z toho bude mať pravdepodobne Mazda. V hlavnej ankete o najlepšie auto sveta na rok 2020 má totiž hneď dvoch zástupcov – Mazdu 3 a CX-30. Dopĺňa ich Kia Telluride. Aj vkus poroty teda odzrkadľuje rastúcu popularitu SUV.

Pre Mazdu však predstavuje účasť dvoch modelov vo finále aj veľký problém. Jednoducho preto, že sa môžu vzájomne kanibalizovať, takže ani jeden z nich nakoniec zlato nezíska. A kde sa dvaja bijú, tretí víťazí. Kia má teda tiež veľkú šancu. Spomeňme, že do finále nepostúpili také esá ako nový VW Golf či Mercedes-Benz triedy A. Kia má pritom svoje želiezko v ohni aj v triede Mestské auto roka. Je ním elektrická Kia Soul EV, spolu s Mini Electric a VW T-Cross. Takže aj tu máme dve SUV, či skôr crossoveri. A z toho hneď dva modely s elektrickým pohonom, ktorý sa v hlavnej kategórii vôbec nepresadil. Zato v kategórii „Luxusné auto roka“ bodovali opäť dva elektromobily – Mercedes-Benz EQC a Porsche Taycan.

Z neznámych príčin tu ale nájdeme aj Porsche 911, ktoré príliš neladí s triedou luxusných vozidiel. Svedčala by mu viac nominácia v kategórii Športové auto roka. A predstavte si, naozaj tu legendárnu deväťstojedenástku nájdeme. A čo je ešte šokujúcejšie, spoločnosť jej robia ďalšie dve Porsche – 718 Boxster/Cayman GT4 a Porsche Taycan. Takže automobilka zo Zuffenhausenu si túto triedu doslova sprivatizovala. Ide už len o to, ktoré z ních so odesie zlato. No zároveň to ukazuje na kontroverznú kategorizáciu áut vo svetovej ankete. Napokon, dôkazom je vlaňajší zisk zlata v triede mestských áut, ktoré si odniesol čistokrvný off-road Suzuki Jimny! Ani tu sa ale Porsche nezastavilo. Útok zavŕšilo Taycanom v kategórii „najkrajšie auto roka“, obkolesené Mazdou 3 a Peugeotom 208.

Európsky víťaz ankety COTY 2020 tak na svetovú porotu príliš nezapôsobil. Má šancu získať len cenu za krásu. Definitívne výsledky vyhlási porota 8. apríla na autosalóne v New Yorku.

Finalisti: Svetové auto roka

Kia Telluride
Kia Telluride - 2019 Foto: Kia
Kia Telluride - 2019 Kia Telluride - 2019
Mazda 3
Mazda 3 - 2019 Foto: Mazda
Mazda 3 - 2019 Mazda 3 - 2019
Mazda CX-30
Mazda CX-30 - 2019 Foto: Mazda
Mazda CX-30 - 2019 Mazda CX-30 - 2019

Finalisti: Mestské auto roka

Kia Soul EV
Mini Electric
VW T-Cross

Finalisti: Luxusné auto roka

Mercedes-Benz EQC
Porsche 911
Porsche Taycan

Finaisti: Športové auto roka

Porsche 718 Boxster Spyder/Cayman GT4
Porsche 911
Porsche Taycan

Finalisti: Cena za dizajn

Mazda 3
Peugeot 208
Porsche Taycan

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #WCOTY #WCOTY 2020
Články podľa značiek