Auto roka na Slovensku má až dvoch víťazov! Zlato si delia Corolla a Jimny

Dvadsiaty štvrtý ročník slovenskej novinárskej ankety Auto roka 2020 priniesol kuriózne výsledky. Toyota Corolla a Suzuki Jimny získali v hodnotení motoristických novinárov rovnaký počet bodov. Prekvapení je ale viac.

06.03.2020 19:00
debata (15)
Porota zložená z 15 slovenských motoristických... Foto: Suzuki, Toyota
Auto roka na Slovensku - 2020 Porota zložená z 15 slovenských motoristických novinárov netušila, že zo sčítania ich hlasov vzídu dvaja víťazi. Toyota Corolla aj Suzuki Jimny dostali identických 68 bodov.

Podobný problém vlani riešila aj jury celoeurópskej ankety Car of The Year. Po sčítaní bodov sa totiž ukázalo, že elektrický Jaguar I-Pace a francúzske kupé Alpine A110 získali identických 250 bodov. Stalo sa tak vôbec po prvýkrát od roku 1964. Organizátori súťaže sa nakoniec rozhodli ovenčiť zlatom Jaguar, keďže dostal od poroty viac nominácií na prvú priečku. Bolo ich osemnásť, kým Alpine ich vyzbieralo len 16. A presne to isté sa stalo teraz na Slovensku. Porota zložená z pätnástich motoristických novinárov hlasovala tak, že dva modely zo siedmich finálových vyšli z bodovania rovnako. A nehovoríme o druhom, treťom či štvrtom mieste, ale rovno o tom prvom.

Organizátori, napriek tomu, že bodovací systém súťaže vychádza z európskej ankety, sa nakoniec rozhodli, že počet nominácií na prvé miesto nebudú zohľadňovať a že v ankete ponechajú po prvýkrát v 24-ročnej histórii dvoch víťazov. Zlato si tak odnášajú dve radikálne odlišné autá. Po 68 bodov totiž dostali Toyota Corolla a Suzuki Jimny. Kým Corolla je ostrieľaným predstaviteľom kompaktnej triedy a mimochodom najpredávanejším osobným modelom planéty, Jimny patrí do vzácnej triedy mini off-roadov. V Európe v podstate ani nemá súpera. Corolla zbierala priazeň najmä vďaka komplexnosti ponuky. Na trh prišla hneď s troma karosárskymi verziami, dvoma hybridnými pohonmi a nezávislým zavesením všetkých kolies.

Jimny zasa priťahovalo zachovaním tradičných off-roadových hodnôt, vrátane rámového podvozka, atmosférického motora, redukčnej prevodovky a pohonu 4×4, to všetko zabalené do kompaktného, ale veľmi sympatického dizajnu. Až za dvojicou japonských modelov nasledoval ambiciózny európsky súper – Peugeot 208. Od pondelka je dokonca víťazom európskej ankety COTY 2020, keď predbehol Teslu 3 a Porsche Taycan. Najmä vďaka ponuke benzínového, naftového aj čisto elektrického pohonu. Víťazstvo na Slovensku mu ušlo naozaj len o chlp, presnejšie o dva body, získal ich 66. Veľké prekvapenie nájdeme na tretej priečke, kde sa ako blesk z jasného neba ocitlo hybridné Subaru Forester e-Boxer.

Prvýkrát sa tak Subaru podarilo prebojovať na Slovensku do finálovej sedmičky, a to hneď na medailovú pozíciu. Japonské SUV dokázalo počtom 57 bodov poraziť s relatívne veľkým náskokom nový Renault Clio (49 bodov), Škodu Scala (46 bodov) a Kiu XCeed (21. bodov). Clio a Scala boli pritom považovaní za adeptov na medailové pozície. Porota však rozhodla inak. Pri Kii XCeed mohol zohrať rolu fakt, že je pomerne blízkym príbuzným Ceedu. Najmä Škoda je asi z výsledku sklamaná, keďže v histórii ankety má viacerých víťazov. No už budúci rok má šancu s novučičkou Octaviou. Scala na konkurentov tentoraz nestačila. Pripomeňme, že vlani získal titul Auta roka na Slovensku Peugeot 508 pred Kiou Ceed a dvojičkami Citroën Berlingo/Peugeot Rifter.

Auto roka na Slovensku 2020

Toyota Corolla – 68 bodov
Toyota Corolla Hatchback - 2019 Foto: Toyota
Toyota Corolla Hatchback - 2019 Toyota Corolla Hatchback - 2019
Suzuki Jimny – 68 bodov
Suzuki Jimny Foto: Suzuki
Suzuki Jimny - 2019 Suzuki Jimny
Peugeot 208 – 66 bodov
Peugeot e-208 Foto: Peugeot
Peugeot e-208 - 2019 Peugeot e-208
Subaru Forester – 57 bodov
Subaru Forester Foto: SHUTTERSTOCK, Subaru
Subaru Forester - 2018 Subaru Forester
Renault Clio – 49 bodov
Renault Clio E-Tech Foto: Renault
Renault Clio E-Tech - 2020 Renault Clio E-Tech
Škoda Scala – 46 bodov
Škoda Scala Foto: Škoda-Auto
Škoda Scala - 2019 Škoda Scala
Kia XCeed – 21 bodov
Kia XCeed PHEV Foto: Kia
Kia XCeed PHEV - 2019 Kia XCeed PHEV

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Peugeot 208 #Toyota Corolla #Renault Clio #Suzuki Jimny #Subaru Forester #Auto roka na Slovensku #Škoda Scala #Kia Xceed
Články podľa značiek