Lancia Ypsilon: Taliansky zombie nechce zomrieť. Bude z neho hybrid

Lancia sa vysmieva predajom ostatných talianskych značiek. Jediný model, ktorý sa predáva už len na domácom talianskom trhu, dosahuje lepšie predaje ako globálne dostupná značka Alfa Romeo s plným modelovým radom. Takýto výkon si zaslúži odmenu. Lancia Ypsilon dostáva novú hybridnú verziu.

11.03.2020 16:00
debata
Lancia predáva už len jediný model Ypsilon.... Foto: Lancia
Lancia Ypsilon Lancia predáva už len jediný model Ypsilon. Pôsobí navyše len v Taliansku.

Ide o odvážny krok, keďže automobilku poslal materský koncern FCA (Fiat Chrysler Automobiles) na dôchodok v roku 2014. Jeseň jej života sa mala odohrať v domácom Taliansku, kde mal prebehnúť dopredaj starnúceho modelu Ypsilon. Taliani si ho však evidentne obľúbili. V januári tohto roku sa z neho predalo 6 254 kusov. Spomínaná Alfa Romeo na celom svete za ten istý čas predala len 3 375 áut.

Po novom Lancia Ypsilon spojí litrový trojvalec FireFly s malým 12-voltovým štartér/generá­torom. Benzínový motor ponúkne výkon 70 konských síl. Štartér/generátor bude čerpať energiu z malej batérie. Podľa popisu je zrejmé, že pôjde o mild-hybrid. Automobil teda nebude schopný samostatnej jazdy na elektrický pohon. Elektrická energia bude pomáhať spaľovaciemu motoru napríklad pri akcelerácii.

Mild-hybrid si taliani môžu do konca marca... Foto: Lancia
Lancia Ypsilon Mild-hybrid si taliani môžu do konca marca kúpiť za 10 350 eur.

V porovnaní s 1,2-litrovým agregátom má byť spotreba nového zoskupenia nižšia o 24 percent. Konkrétne v meste si hybridný Ypsilon vypýtal od 4,7 do 4,9 litra benzínu. Mimo mesta jeho apetít klesne na 3,5 až 3,6 litra. Kombinovane tak spotreba má dosahovať 4 až 4,1 litra benzínu na 100 km.

Maximálna rýchlosť Lancie Ypsilon Hybrid je 163 km/h. Zrýchlenie na 100 km/h trvá 14,2 sekundy. Hybrid tak dosiahne métu 100 km/h o 0,6 sekundy skôr ako existujúca benzínová verzia. Základná cena hybridného Ypsilonu je 14 450 eur. V akčnom cenníku klesá na 10 350 eur. Ide teda o mild-hybrid s cenou blízkou hranici 10-tisíc eur. Dá sa teda očakávať, že záujem o tento model v Taliansku neutíchne. Teda v prípade, že predaje nezrazí na dno koronavírus, ktorý zastavil život minimálne na severe krajiny.

Lancia Ypsilon bola uvedená na trh v roku 2011. V prvých rokoch výroby sa dala kúpiť vo viacerých európskych krajinách. Napriek tomu, že Lancia predáva svoj jediný model len v Taliansku, jeho výroba prebieha v Poľsku. Ypsilon schádza z výrobných liniek spolu s Fiatom 500 a Fiatom Panda. A práve tieto dva modely nedávno dostali hybridné ústrojenstvo. Investícia do Lancie Ypsilon teda nebola príliš veľká.

Lancia Ypsilon je na trhu od roku 2011. Foto: Lancia
Lancia Ypsilon Lancia Ypsilon je na trhu od roku 2011.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hybrid #Lancia #mild-hybrid #lancia Ypsilon
Články podľa značiek