Autosalón v New Yorku presúvajú na august. Je to korektné

Koronavírus dorazil aj do USA. Organizátori autosalónu v New Yorku sa preto rozhodli posunúť termín výstavy z apríla až na koniec leta. Znížia tým nielen riziko šírenia epidémie, ale vystavovateľov ochránia pred finančnými stratami. Tragický scenár zo Ženevy, ktorú zrušili na poslednú chvíľu, sa teda za Atlantikom nezopakuje.

12.03.2020 10:00
debata
Newyorský autosalón otvorí svoje brány po... Foto: NYIAS
Autosalón New York Newyorský autosalón otvorí svoje brány po prvýkrát až na konci augusta. To znamená odloženie akcie o celých päť mesiacov. Nový koronavírus by už dovtedy mal byť pod kontrolou.

Koronavírus zasiahol dramatickým spôsobom automobilový priemysel. Zastavil výrobu viacerých závodov v Kórei či Číne. Automobilkám navyše dochádzajú komponenty od dodávateľov, čo sťažuje výrobný proces. Rušia sa tiež automobilové preteky, natáčanie motoristických relácií a zrušený bol na poslednú chvíľu, len päť dní pred plánovaným otvorením, aj ženevský autosalón. Automobilkám, ktoré výstavný areál Palexpo neustále uisťoval, že výstava sa konať predsa len bude, to spôsobilo obrovské finančné škody. Ženevský autosalón bol totiž vo finálnej fáze prípravy, postavené boli prakticky všetky expozície.

Presne tomuto scenáru sa chcú vyhnúť usporiadatelia aprílového autosalónu v New Yorku, kde sa pravidelne vyhlasuje aj finále ankety World Car of the Year (WCOTY). Asociácia veľkých predajcov áut v New Yorku preto rozhodla, že termín výstavy, ktorá mala otvoriť brány 8. apríla, presunie preventívne na 26. augusta. Trvať má do 6. septembra. Toto rozhodnutie prichádza len pár dní po tom, čo organizátori uviedli, že na výstavisku v kongresovom centre Jacoba K. Javitsa na západnej strane Manhattanu inštalujú 70 stanovíšť na dezinfekciu rúk. Nakoniec sa ale priklonili k radikálnejšiemu riešeniu.

„K tomuto mimoriadnemu kroku sme prikročili, aby sme chránili našich návštevníkov, vystavovateľov a všetkých ďalších účastníkov pred koronavírusom,“ uviedol vo vyhlásení Mark Schienberg, prezident Združenia veľkých automobilových dílerov v New Yorku. Pretože New York je obrovským odbytovým regiónom nových áut, nechcela asociácia výstavu celkom zrušiť. Navyše, počas podujatia sa na rozdiel od Ženevy autá aj predávajú. Debutovať tu malo približne 50 automobilových premiér, napríklad elektrický Cadillac Lyriq, vysokovýkonný elektrický sedan Lucid Air, či modernizované MPV Honda Odyssey.

„V súčasnosti už komunikujeme s vystavovateľmi a našimi partnermi a sme si istí, že nový termín výstavy bude znamenať ďalšiu úspešnú akciu,“ povedal Schienberg. Počet automobilových premiér to ale môže ovplyvniť, keďže automobilky nemusia chcieť čakať na výstavu a predaj spustia pred otvorením autosalónu. Podpísať sa to môže aj na slabšej návštevnosti. Rozhodnutie organizátorov je však voči vystavovateľom neporovnateľne korektnejšie, ako prístup ženevského Palexpa, ktoré sa zbavilo zodpovednosti za zrušenie autosalónu odvolaním sa na rozhodnutie švajčiarskej vlády o zákaze väčších zhromaždení.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #autosalón New York #koronavírus
Články podľa značiek